HAFİF YAĞMUR
SABAHA KALAN SÜRE
Dünya, hızla artan elektronik atık (e-atık) probleme karşı mücadele ederken, bilim insanları bu atıklar içindeki değerli metalleri kurtarmak adına yenilikçi bir yöntem geliştirdi.
Nature Sustainability dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, eski cep telefonları ve bilgisayarlardan altın çıkarmak için doğa dostu bir yaklaşım sundu.
E-ATIK KRİZİ BÜYÜYOR
Birleşmiş Milletler’in (BM) raporuna göre, 2022 yılında dünyada toplam 62 milyon ton e-atık üretildi. Bu sayının 2030 yılına kadar 82 milyon tona ulaşması bekleniyor.
Bu devasa e-atık yığını, çevreye zarar vermekle kalmayıp aynı zamanda içinde milyarlarca dolar değerinde altın gibi kıymetli metaller bulunduruyor.
Geleneksel geri dönüşüm yöntemleri ise genellikle çevresel zarar verebilecek ve tehlikeli kimyasallardan oluşmakta.
ÇEVRE DOSTU YENİ ALTIN ÇIKARMA YÖNTEMİ
Bilim insanları, yeni geliştirdiği yöntemle geleneksel altın geri dönüşüm süreçlerinde kullanılan tehlikeli kimyasallara başvurmuyor. Bunun yerine, üç aşamalı bir yöntemle altını çevre dostu bir biçimde ayrıştırıyor.
İlk adımda, altının çözülmesi için Trikloroizosiyanürik asit kullanılıyor. Ardından, yeni bir polisülfit polimer sorbent özgül olarak altını bu çözelti içinden emiyor ve son olarak bu polimerden altın geri kazanılıyor.
Bu tekniğin, sorumlu ve sürdürülebilir küresel elektronik atık geri dönüşümünü destekleme potansiyeli bulunuyor.
Bildirimler