PARÇALI AZ BULUTLU
SABAHA KALAN SÜRE
ANKARA-BHA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çeşitli konularda önemli açıklamalarda bulundu. Belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan prim borçları hakkında bilgi veren Işıkhan, toplam borç miktarının yaklaşık 196 milyar lira seviyelerinde olduğunu ifade etti. Şu ana kadar 149 belediyenin toplam 30 milyar liralık borcunu yapılandırmak için başvuruda bulunduğunu belirten Bakan, 28,2 milyar liralık bir tahsilatın gerçekleştirildiğini açıkladı.
“ŞEHİRLERİMİZİ DAYANIKLI HALE GETİRMELİYİZ”
Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından tüm imkânların seferber edildiğini söyleyen Işıkhan, kentsel dönüşüm ve yapı denetim sistemlerinin önemini vurguladı. Bakan, “Depremleri engelleyemeyiz; fakat depreme dayanıklı şehirler inşa ederek riskleri minimize edebiliriz,” şeklinde konuştu.
SMA HASTALARINA MÜJDE
Bakan Işıkhan, sağlık alanında yapılan yeni düzenlemelerle ilgili de bilgi verdi. SGK’nın geri ödeme listesine, kullanımı kolay bir SMA ilacının dahil edildiğini belirten Işıkhan, hastalara alternatif tedavi imkânları sunduklarını aktardı. Ayrıca, MR ve bilgisayarlı tomografi (BT) çekimlerinde kullanılan kontrast maddelerin hastaneler tarafından temin edileceğini, bunun sonucunda vatandaşların eczanelerden ilaç alma zorunluluğunun kalkacağını belirtti. Geri ödeme kapsamındaki ilaç sayısının 8 bin 873’e ulaştığını, 2024 yılı içerisinde 432 yeni ilacın listeye alınacağını da ifade etti.
HİLELİ BOŞANMALARA TAKİP
Işıkhan, usulsüzlüklerle mücadele kapsamında yapılan denetimlere dair de bilgiler verdi. Geçen yıl yaklaşık 1 milyon risk analizine dayalı inceleme gerçekleştirildiğini belirtirken, hileli boşanma yoluyla yetim aylığı alan 9 bin kişinin tespit edildiğini, bu kişilerin 7 bin 400’ü hakkında geri ödeme ve savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.
EYT VE İŞSİZLİKTE SON DURUM
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin güncel verileri paylaşan Bakan Işıkhan, 3 milyon 123 bin kişinin emekli olduğunu ifade etti. Düzenlemenin ilk yıl maliyetinin 724 milyar lira, beş yıllık toplam maliyetinin ise 3,4 trilyon lira olacağını öngördüklerini kaydetti.
İstihdam verilerine de değinen Işıkhan, istihdam edilen kişi sayısının 32 milyon 314 bine yükseldiğini, işsiz sayısının ise 2 milyon 886 bine gerilediğini söyledi. Bakan ayrıca, işsizlik oranının yüzde 8,2 ile son 12 yılın en düşük seviyesine düştüğünü ve 2028 yılına kadar bu oranın yüzde 7,5’e çekilmesini hedeflediklerini aktardı.
EV KADINLARINA EMEKLİLİK DÜZENLEMESİ YOLDA
Ev kadınlarına yönelik emeklilik imkânı sağlayacak bir düzenleme için çalışmalara başlandığını da duyuran Işıkhan, bu düzenlemenin 2028 yılına kadar hayata geçirilmesinin planlandığını belirtti.
Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüşüyle oluşabilecek iş gücü açığına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Işıkhan, Türkiye’nin güçlü bir istihdam yapısına sahip olduğunu ve ortaya çıkacak açığın yerli iş gücü ile kapatılacağını ifade etti.
Son olarak kamu işçileri ile yürütülen toplu sözleşme görüşmelerine değinen Işıkhan, sürecin sosyal diyalog temelinde, masa başında anlaşarak tamamlanmasını istediklerini aktardı.
Bildirimler