AZ BULUTLU
SABAHA KALAN SÜRE
İnşaat sektöründeki zorluklar nedeniyle hedeflenen seviyelere ulaşamayan Algün Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Algün, bu sorunlardan en büyük olan arsa temini konusunda çözüm önerilerini paylaştı. Algün, “Ülkemizde arsa temin etmek büyük bir sorun haline gelmiştir; maliyetler oldukça yüksek. Arsa sahiplerinin çoğu, özellikle şehir içindeki mülklerini satmak yerine beklemeyi tercih ediyor. Bu durum, konut üretimini olumsuz etkiliyor. Arsa sahibi, taşınmazını satışa sunmaz ya da proje geliştirmezse, vergi ödemek zorunda kalmalıdır. Vergi sistemi için de daha adil bir değerlendirme yöntemi belirlenerek makul bir fiyat tespiti yapılmalı ve vergi sistemi iyileştirilmelidir.” şeklinde konuştu.
Algün Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Algün, inşaat sektörünün, 200’ün üzerinde alt sektöre yönelik oluşturduğu talep ve istihdam ile ekonominin lokomotifi olduğunu ve bu yüzden vazgeçilmez bir konumda bulunduğunu ifade etti. Ancak sektördeki bu öneme rağmen bazı sorunlar nedeniyle istenen seviyeye bir türlü ulaşılamadığını vurgulayan Algün, arsa bulmanın bunlar arasında en büyük sorunlardan biri olduğuna dikkat çekti.
“ARSA MALİYETLERİNİ DÜŞÜRECEK ADIMLAR ATILMALI”
Türkiye’nin normal koşullarda yıllık yeni konut ihtiyacının yaklaşık 1 milyon civarında olduğunu hatırlatan Algün, “Bu rakam, yaşanan deprem felaketleri sonrasında çok daha yüksek seviyelere ulaştı. Ayrıca, yaklaşık 6 milyon kadar riskli konutun dönüştürülmesi gerektiğini düşündüğümüzde sektörün önemi tekrar gözler önüne seriliyor. Tüm bu ihtiyaç ve taleplere rağmen yeterli konut arzı sağlanamıyor. Çünkü marka konut geliştirme alanındaki en büyük engel arsa temini. Bu nedenle, gerekli dönüşüm için devletin arsa maliyetlerini düşürecek adımlar atması hayati bir önem taşıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
“ATIL ARSALAR ÜRETİME SEKTE VURUYOR”
Konut üretiminin temel unsuru olan arsanın temin edilmesinin Türkiye’de oldukça güçleştiğini vurgulayan Algün, bu konudaki açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Arsa temini, ülkemizde en büyük sorunlardan biri. Arsa maliyetleri yüksek ve arsa sahiplerinin çoğu üst gelir grubuna ait olup, şehir içindeki mülklerini satma yerine beklemeyi tercih ediyor. Bu durum, konut üretimini durma noktasına getiriyor. Bu sorunu çözmek için ‘boş arsa vergisi’ uygulanmalıdır. Eğer bir arsa sahibi, taşınmazını satışa sunmaz, herhangi bir proje geliştirmez ya da bir firma ile ortaklık yapmazsa, belirli bir oranda vergi ödemelidir. Bu vergi oranı her yıl kademeli olarak artırılmalı ve böylece arsaların uzun süre atıl kalmasının önüne geçilmelidir.”
“Yeni vergi sistemi geliştirilmeli”
Algün, “Mevcut sistemde arsaların rayiç bedeli ile gerçek piyasa değeri arasında büyük farklılıklar var.” diye belirterek şöyle devam etti: “Daha adil bir değerlendirme yöntemi belirlenmeli, makul bir fiyat tespiti yapılmalı ve bu doğrultuda bir vergi sistemi geliştirilmelidir. Örneğin; ilk yıl için belirlenen değerin yüzde 10’u kadar bir vergi uygulanabilir ve arsa hala kullanılmıyorsa bu oran sonraki yıllarda yüzde 20, yüzde 30’a kadar artırılabilir. Ayrıca, birden fazla konuta sahip olup bunları piyasaya sunmayan kişiler için çoklu mülk vergisi de uygulanabilir. Bu sayede dürüst bir konut üretimi teşvik edilerek emlak piyasasında dengeli bir arz-talep yapısı oluşturulabilir.” açıklamasında bulundu.
FINDIĞIN SADECE YÜZDE 15’İ İÇ
Bildirimler