DOLAR 38,0109 0.07%
EURO 41,5852 -0.31%
ALTIN 3.643,01-1,81
BITCOIN 2960953-5.0754%
Bolu

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Antibiyotik Dirençli Bakteri Halk Sağlığını Tehdit Ediyor

Antibiyotik Dirençli Bakteri Halk Sağlığını Tehdit Ediyor

ABONE OL
Nisan 7, 2025 12:12
Antibiyotik Dirençli Bakteri Halk Sağlığını Tehdit Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL


ANKARA-BHA

Malezya’nın Terengganu kentinde bulunan bir hastanede, yüksek düzeyde antibiyotik direncine sahip ölümcül bir Acinetobacter baumannii türü tespit edildi. Bilim insanları, bu bakterinin dünya genelinde yaygın olan GC2 soyuna ait olduğunu ve halk sağlığı açısından ciddi bir risk taşıdığını belirtti. Çalışmada, 2011 ile 2020 yılları arasında bölgede toplanan 126 bakteri örneği incelendi. Elde edilen bulgular, bu bakterinin birçok antibiyotiğe karşı direnç geliştirdiğini ortaya koydu. Özellikle A. baumannii enfeksiyonlarında yaygın olarak kullanılan karbapenem grubu antibiyotiklere karşı yüksek direnç seviyeleri kaydedildi. Araştırma, Microbial Genomics dergisinde yayımlandı. Uluslararası araştırmacılar, inceledikleri örneklerin yüzde 97’sinde antibiyotik direncini yayma görevini üstlenen plazmid DNA’larının bulunduğunu aktardı.

Araştırmanın ortak yazarlarından Birmingham Üniversitesi’nden Dr. David Cleary, tehlikeli A. baumannii türünün hastanelerdeki yayılımına dair yeni bulgular elde ettiklerini ifade etti. Ancak, düşük ve orta gelirli ülkelerden gelen verilerin hala sınırlı olduğunu vurgulayan Cleary, hastalığın evrimi hakkında bilgi edinmenin ve yayılmasını önlemenin yanı sıra, etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi açısından kritik önem taşıdığını dile getirdi. Antibiyotik direnci ile başa çıkabilmek için bu ülkelerde daha etkin takip sistemleri ve yenilikçi tedavi protokolleri gereksinimi bulunduğunu belirtti. “GC2 soyunun baskın olması ve karbapenem direncinin yüksekliği, halk sağlığı açısından önemli bir tehdit oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Araştırmanın başyazarı ve Malezya’daki Sultan Zainal Abidin Üniversitesi’nden Prof. Chew Chieng Yeo, çalışmanın çoklu ilaç dirençli bakterilerin yayılımı konusunda uluslararası iş birliğinin önemini gözler önüne serdiğini belirtti. Özellikle bazı bölgelerden veri eksikliği olan durumlarda bu iş birliğinin daha da hayati bir hale geldiğini vurguladı.

A. baumannii bakterisinin; kan, akciğer, idrar yolu ve yara enfeksiyonlarına yol açabileceği biliniyor. Bu bakteri, özellikle hastaneler gibi sağlık tesislerinde enfeksiyon yayma riskine sahiptir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu mikrobi yok edici patojenleri “kritik öncelikli tehdit” olarak kategorize etmektedir.

Nilay Elverici

En az 10 karakter gerekli