HAFİF YAĞMUR
SABAHA KALAN SÜRE
ANKARA-BHA
Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen SMART Ankara projesinin sonuçlarının paylaşıldığı kapanış etkinliği düzenlendi. Etkinlikte bulunan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak, ulaşımın geleceğini halkımızla birlikte, bilimsel veriler ışığında ve çevreye duyarlı ilkelerle planlamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Yavaş, geçmişte belirsiz bir anlayışla oluşturulan rant odaklı imar planlarının, Ankara açısından ciddi altyapı ve ulaşım sorunları yarattığını kaydetti. “Zor bir görevimiz var, ama bilimsel verileri dikkate alarak gelecek nesillere ulaşımda daha rahat bir Ankara bırakmayı hedefliyoruz” dedi.
SMART Ankara Projesi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı (USOP) kapsamında Avrupa Birliği tarafından destekleniyor. Yavaş, ulaşımın yalnızca bir taşıma sistemi değil, aynı zamanda yaşam kalitesi ile ilgili bir mesele olduğunu vurguladı.
Başkan Yavaş, “Küresel ölçekte kentlerimiz, artan nüfus, yoğun şehirleşme ve çevresel tehditler karşısında daha dirençli ve yaşanabilir çözümler geliştirmek zorundadır. Avrupa Birliği destekli bu proje, çevre duyarlılığı, sosyal kapsayıcılık ve ekonomik verimlilik hedefleyen bütüncül bir yaklaşım sunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Proje aracılığıyla oluşturulan çevresel, sosyal ve ekonomik stratejilere de değindi. “Kent içi motorlu taşıt kullanımını azaltarak karbon salımını düşürmeyi, hava kalitesini artırmayı ve gürültü kirliliğini azaltmayı amaçlıyoruz. Toplumsal alanda, yayalaştırma projeleri, bisiklet yolları ve erişilebilir toplu taşıma sistemleri ile herkese yönelik güvenli bir hareketlilik ortamı yaratmayı hedefliyoruz” sözlerini kullandı. Ekonomik yatırım olarak sürdürülebilir ulaşım altyapılarının, uzun vadede yakıt tasarrufu ve yerel kalkınmaya katkı sağlayacağı öngörülüyor.
Yavaş, projenin paydaşlarla iş birliği içinde yürütüldüğünü belirterek, “Bu kapanış etkinliği, daha yaşanabilir bir Ankara için yeni bir başlangıçtır. Elde edilen bilgilerin, ulaşım ana planının hazırlanmasında dikkate alınacağını belirttim.” şeklinde vurguladı.
Eski imar planlarının sorunlar doğurduğuna dikkat çeken Yavaş, Beytepe ve Ovacık gibi bölgelerde yaşanan plansız büyümeyi örnek gösterdi. “Geçmişte yapılan rant odaklı planlar bu tür sorunları doğurdu. Bu bölgelerde 10 veya 20 yıl içinde Ankara’nın durumu ne olacak? Bunları görmekteyiz” diyerek Tazminat yükü getiren iptal edilen imar planlarına da dikkat çekti.
“Bir imar planının iptali, Büyükşehir Belediyesi’ne en az 1 milyar lira maliyet getiriyor. Gelecek yöneticiler, bu sorunları nasıl çözebilir? Bu gerçek bir sorun. Kent planlamasında bilimden ayrılmamak gerekirdi.” değerlendirmesini yaptı.
Yavaş, ulaşım sorunlarının artan araç sayısının yanında plansız şehirleşmeden kaynaklandığını belirtti. “Ankara’ya son 2 yıl içinde 500 bin yeni araç girdi. Bu durum, mevcut altyapı ile çözülemez” dedi.
Ulaşımda bilimsel temel olan adımları atmaya devam edeceklerini ifade eden Yavaş, projenin başarıya ulaşmasında yetkili kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. “EGO Genel Müdürlüğü’nün yer aldığı bu proje, kurumlararası güçlü iş birliğinin bir sonucudur. Sağlanan katkılar, sürdürülebilir kentsel ulaşım vizyonumuzu somut adımlara dönüştürmüştür. Ulaşımın geleceğini halkımızla birlikte planlamaya devam edeceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.
Bildirimler