AÇIK
SABAHA KALAN SÜRE
KOCAELİ-BHA
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretim potansiyelini artırmak amacıyla önemli projeleri uygulamaya devam ediyor. “Alternatif Ürün Yetiştiriciliğini Destekleme Projesi” sayesinde Karamürsel Akçat Köyü’nde çilek üretmeye başlayan çiftçi Ali Öztürk, “Çilekte kalitenin adresi Akça’t Köyü. Tüm çilek severleri bu eşsiz tadı yerinde görmeye ve tatmaya bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, şehir genelindeki tarımsal üretimin sürdürülmesine yönelik desteklerini artırarak sürdürüyor. Bu bağlamda hayata geçirilen “Alternatif Ürün Yetiştiriciliğini Destekleme Projesi” ile çiftçiler, çilek bahçesi kurmak için yüzde 50 hibeli fide, malç naylonu ve damla sulama borusu gibi malzemelerle destekleniyor. Üreticiler, bu destek sayesinde yetiştirdikleri çileklerde verim artışı sağladıkları belirtiliyor.
İlk çilek hasadı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin atıl arazileri tarıma kazandırması ile başladı. Proje çerçevesinde çiftçilere sağlanan yüzde 50 hibeli malzeme ve ekipman desteği, tarımsal üretimi geliştirmeyi hedefliyor. Destekten faydalanan çiftçiler, çileklerinin ilk hasadını gerçekleştirdi.
Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı destekler, çiftçilerin maliyetlerini yüzde 50 oranında azaltarak üretimlerini hem daha verimli hem de karlı hale getiriyor. Çiftçiler, hastalıklara dayanıklı ve pazar koşullarında uzun süre dayanabilen albion çilek çeşidiyle karlı bir üretim süreci geçiriyor. Albion çilek çeşidinin nötr gün bitkisi olması, Kocaeli’deki iklim koşullarında yılda 5-7 ay boyunca verim alınmasına olanak tanıyor.
Karamürsel Akçat’ta çiftçilik yapan Ali Öztürk, Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle çilek üretimine adım attı. Piyasada çilek üretiminde kullanılan malzemelerin yüksek fiyatlarından yakınan Öztürk, “Büyükşehir Belediyesi’nden temin ettiğimiz malç naylonu ve damlama sulama sistemleri, piyasa fiyatına göre yarı fiyatına gelmektedir. Böylece maliyetlerimiz düştü ve rekabet gücümüz arttı” şeklinde konuştu.
Öztürk, çilek hasadına güçlü bir başlangıç yaptıklarını belirterek, şunları ifade etti: “5 bin kök yetiştireceksek, verilen sera desteği ile ekim alanını 10-15 bin kök yapıyoruz. Bu yıl 5 ton almayı planlıyorsak, 10-15 ton almayı umuyoruz. Bunu 2-3 yıldır yapıyorum; Büyükşehir’in desteklerini duyduktan sonra bu işe karar verdim. Gerçekten çok güzel gidiyor. Yetkililer, her zaman yanımızda ve bize yardımcı oluyorlar.”
Çileklerin Mart ayında temizlendiğini ve Mayıs ayı itibarıyla hasada başlandığını aktaran Öztürk, “Albion yediveren çilek çeşidini yetiştiriyoruz. Havanın durumuna bağlı olarak Ocak ayına kadar çileklerimizi yetiştirebiliyoruz. Önceden seramız yoktu ve kar yağınca çileklerimiz hasar görüyordu. Ancak şimdi hem sera desteği aldık hem de sulama ihtiyacımızı Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin sağladığı sulama kanallarından karşılıyoruz” dedi.
Öztürk, bölgedeki çilek üretiminin artırılması gerektiğine vurgu yaparak, gençlere bu alanda yatırım yapmalarını önerdi. “Karamürsel Akçat’ta yetiştirdiğimiz Albion cinsi çilekler kendine has aroması ve lezzeti ile öne çıkıyor. Tüm çilek severleri bu eşsiz tadı yerinde görmeye ve tatmaya bekliyoruz” dedi.
Bildirimler