DOLAR 40,3751 0.09%
EURO 47,0182 0.21%
ALTIN 4.324,43-0,04
BITCOIN 48593031.96609%
Bolu
26°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Ahtapotlar, Dünya’nın gelecekteki baskın türü olabilir!

Ahtapotlar, Dünya’nın gelecekteki baskın türü olabilir!

ABONE OL
Haziran 24, 2025 10:26
Ahtapotlar, Dünya’nın gelecekteki baskın türü olabilir!
0

BEĞENDİM

ABONE OL


ANKARA-BHA

İnsanlığın bir gün dünya yüzeyinden tamamen silinme olasılığı, uzun zamandır hem bilim insanlarının hem de filozofların tartıştığı bir konu haline gelmiştir. Peki, bu durumda yeryüzünde hâkimiyeti hangi tür eline alacak? Bilim insanları bu sorunun yanıtını araştırırken gözlerini okyanusların derinliklerine çeviriyor. Ahtapotlar, gelecekte Dünya’nın en baskın türü olma potansiyeline sahip olabilir.

Oxford Üniversitesi’nden evrimsel biyolog Prof. Tim Coulson, ahtapotların üstün problem çözme yetenekleri ve çevresel adaptasyonları konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu. Prof. Coulson, “Ahtapotların zekası, hayvanlar âleminin en gelişmişlerinden biri. Üstelik sosyal yapılarla bağımlı değiller; bireysel yaşamda oldukça başarılılar.” ifadelerini kullandı.

Zeki ve bağımsız bir yaşam tarzına sahip olan ahtapotlar, kavanoz açmaktan alet kullanmaya, labirentleri çözmekten kafeslerden kaçmaya kadar pek çok karmaşık görevi başarabiliyor. Bilim dünyasında “hayvanlar âleminin mucitleri” olarak tanımlanan bu canlılar, sosyal dayanışmaya ihtiyaç duymaksızın hayatta kalabiliyorlar.

Uzmanlar, bu bireysel yaşam tarzının insan etkisinden arınmış, kaotik bir dünyada ahtapotlara büyük avantaj sağlayabileceğini vurguluyorlar. Sosyal canlılar arasında yer alan kargalar ve yunuslar, grup yapısı olmaksızın zorluklarla karşılaşırken, ahtapotlar kendi başlarına hayatta kalabilme kapasitesine sahip.

Ahtapotların bir gün karasal yaşama adapte olabileceği düşüncesi en dikkat çekici tahminlerden biri. Prof. Coulson, evrimsel süreçte bu ihtimalin göz ardı edilemeyeceğine dikkat çekiyor. “Barınak kurma, avlanma ve çevreyi şekillendirme gibi becerilere potansiyel olarak sahipler. Dolayısıyla, karaya çıkmaları, çok uzak bir gelecek değil.” diyor.

Bugünkü ahtapotların suya bağımlı ve kemiksiz yapıları karasal yaşam için elverişli görünmese de, onların yüksek adaptasyon yetenekleri, evrimsel dönüşüm ihtimalini gündeme getiriyor.

Ahtapotların ileride şehirler kurması ya da avcı bir tür haline gelmesi başlangıçta bilimkurgu gibi algılansa da, evrimsel biyologlara göre bu senaryo bilimsel açıdan mümkün. İnsan türünün geleceği belirsizliğini korurken, sualtında “akıllı tür” olma yolunda ilerleyecek olanların ahtapotlar olması olasılığı, her zamankinden daha güçlü bir şekilde gündeme geliyor.

Nilay Elverici


En az 10 karakter gerekli