PARÇALI AZ BULUTLU
SABAHA KALAN SÜRE
Kriminal Daire Başkanlığı, 1910 yılında kurulmasının ardından, zamanla birçok adli olayı bilimsel yöntemlerle çözerek insan haklarına saygılı bir şekilde uluslararası standartlarda hizmet sunmaya devam ediyor.
Bünyesinde 10 bölge laboratuvarı barındıran Başkanlık, bu laboratuvarlardan biri olan Ankara Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı’nın Kimyasal İnceleme Şube Müdürlüğü, 1977’den bu yana modern analiz ekipmanları ve uzman kadrosu ile olay yerinden elde edilen maddi delilleri dikkatle inceleyerek, soruşturma birimlerine bilimsel veriler sağlıyor.
“Adli vakaların çözümü için önemli ipuçları sağlayabilir”
Laboratuvarın çalışmaları hakkında bilgi veren Kimyasal İnceleme Şube Müdür Vekili Başkomiser Zeynep Kalkan, adli vakaların çözümünde olay yerinden toplanan bulguların kapsamlı analizlere tabi tutulduğunu dile getirdi.
Kalkan, “Olay yerinde toplandığında bulguların tek başına bir anlam ifade etmeyebileceğini, ancak benzer bulgularla karşılaştırıldığında adli vakaların çözümünde önemli ipuçları sunduğunu” ifade etti.
Örnek olarak, ormanlık alanda bulunan bir ceset üzerinden cinayet soruşturması kapsamında yapılan toprak inceleme çalışmalarını anlatan Kalkan, “Olay yeri inceleme ekipleri ormandan toprak numunesi alır, ardından şüphelinin aracından da bir toprak numunesi alarak bunları karşılaştırır ve analiz eder. Böylece, bu iki numune arasında kimyasal yapı açısından ‘benzer veya farklıdır’ şeklinde sonuç elde edilir. Analiz raporu da olayın çözümüne katkı sağlar.” şeklinde konuştu.
Laboratuvar ayrıca sahte alkol ve uyuşturucu maddeleri üzerinde de incelemeler yapıyor. Kalkan, “Uyuşturucu analizlerinde, olay yerinden elde edilen şüpheli bulgular üzerinde öncelikle nitelik tayini yapılır. Hangi tür uyuşturucu madde olduğu belirlenir ve saflık oranı ölçülerek elde edilen veriler doğrultusunda uzmanlık raporu hazırlanır.” dedi.
Toprak karşılaştırma analizi, alkol ve metal analizi, boya, kumaş ve lif incelemeleri gibi birçok farklı analiz türünün yapıldığını vurgulayan Kalkan, ateşli silahlarla gerçekleştirilen olaylarda atış artıkları üzerine incelemeler yapıldığını belirtti. Bu bağlamda, atış artığı denilen parçacıkların saldırganın ellerine geçebileceği bilgisi verildi.
Olay yeri uzmanlarının gözle görülemeyen bu parçacıkları transfer kitleri ile toplamalarının ardından laboratuvara getirildiğini anlatan Kalkan, “Atış artığı varlığı laboratuvar aşamasında tespit edilerek, sonuçlar soruşturma birimlerine gönderiliyor. Burada amaç, ateş eden kişiye ulaşmaktır.” ifadesinde bulundu.
“Bileziğin içerisindeki altın oranını tespit etmek işte bizim görevimiz”
Metal analizi alanında altın veya sahte altın şüphesiyle gelen bulgulara yönelik bilgiler veren Kalkan, “Bir kişinin sahte olduğunu düşündüğü bilezikle karakola başvurması durumunda, altın oranını tespit edebilmek bizim görevimizdir. 22 ayar, 14 ayar veya 24 ayar olması gereken altın miktarını belirliyoruz ve bu raporu soruşturmacı birime iletiyoruz.” dedi.
Patlayıcı madde analizleri
Kalkan, laboratuvarın aynı zamanda patlayıcı madde incelemeleri de yaptığını ve bu aşamada patlayıcı maddenin türünü belirlemekle yükümlü olduklarını aktardı.
Analiz süreçlerine ilişkin
Bildirimler