DOLAR 38,1137 0.18%
EURO 42,0543 -0.85%
ALTIN 3.709,46-2,27
BITCOIN 3145375-0.59369%
Bolu

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

Trump’ın Çin Gümrük Vergileri Yargıya Taşındı!

Trump’ın Çin Gümrük Vergileri Yargıya Taşındı!

ABONE OL
Nisan 4, 2025 11:25
Trump’ın Çin Gümrük Vergileri Yargıya Taşındı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL


ANKARA-BHA

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin’e yönelik uyguladığı gümrük vergileri politikası, hukuki bir süreçle karşı karşıya kaldı. Florida’da bulunan Simplified isimli bir şirket, Trump’ın mart ayı başında Çin menşeli ürünlere yönelik yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarılan ek vergilerin yasal dayanağını sorgulayan bir dava açtı.

Davanın temelini, Trump’ın gümrük vergilerini uygulamak için dayandığı Uluslararası Acil Ekonomik Yetkiler Yasası (IEEPA) oluşturmaktadır. Davacılar, bu yasada öngörülen ekonomik yaptırımlar ve varlık dondurma gibi önlemlerin dış tehditlere karşı çıkarıldığını, gümrük tarifelerinin ise bu kapsamın dışında yer aldığını savunuyor.

Dilekçede, IEEPA’nın 50 yıllık tarihinde hiçbir ABD Başkanı’nın bu yasa çerçevesinde gümrük tarifesi uygulamadığına dikkat çekilerek, yasa metninde vergi uygulamalarına dair bir yetki tanımının bulunmadığı belirtiliyor.

Trump yönetimi, 1 Şubat’ta Çin’den yapılan ithalatlara yüzde 10 gümrük vergisi getirmiş ve bu uygulama 4 Şubat’tan itibaren yürürlüğe girmişti. Ardından, 4 Mart’ta alınan yeni bir kararla bu oran yüzde 20’ye yükseltilmiş durumda.

Son olarak yapılan açıklamaya göre, Çin’e uygulanacak yeni gümrük tarifeleri iki aşamada devreye girecek. İlk olarak yüzde 10’luk temel tarife, 5 Nisan tarihinde yürürlüğe girecekken, ilave yüzde 24’lük ek tarife ise 9 Nisan’da hayata geçirilecek. Böylece Çin’e yönelik toplam gümrük tarifesi oranı yüzde 34’e ulaşacak.

ABD merkezli yayın organı The Hill’in haberine göre, bu dava, Trump’ın Çin’e uyguladığı gümrük tarifelerine karşı açılan ilk hukuki itiraz olma özelliği taşıyor. Yargı sürecinin, ileride uygulanacak tarifelerin hukuki dayanağı açısından emsal teşkil etmesi bekleniyor.

Nilay Elverici

En az 10 karakter gerekli