Siber suçlular, dijital alanda ciddi tehditler oluşturmayı sürdürüyor. Bu tehditler arasında yetkisiz erişim, veri imhası ve bilgi değiştirme gibi yöntemler yer alıyor.
Kritik altyapılar, finansal sistemler ve kişisel veriler, bu saldırıların ana hedefleri arasında bulunuyor. Siber güvenlik açıklarının artması, bu tehditleri daha da tehlikeli hale getiriyor.
Kimlik Hırsızlığı Kaynak Merkezi’nin raporuna göre, 2024 yılı itibarıyla 3 bin 158 veri ihlali gerçekleşti ve mağduriyet bildirimleri 1,3 milyar seviyesine çıkarak tarihi bir zirveye ulaştı.
EN ÇOK KAMU KURULUŞLARI ETKİLENİYOR
Dünya Ekonomik Forumu’nun araştırmalarına göre, siber saldırılar giderek karmaşıklaşırken, yapay zeka destekli saldırıların sayısının da artması bekleniyor.
Özellikle kamu kuruluşları, siber güvenlik konusunda yetersiz kaynaklara sahip olmaları nedeniyle bu tür saldırılardan en fazla etkilenen sektörler arasında yer alıyor.
Araştırmalar, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki halkın yüzde 15’inin, Afrika’da yüzde 36’sının, Latin Amerika’da yüzde 42’sinin ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta Doğu’daki halkın yüzde 21’inin, hükümetlerin büyük siber olaylara karşı yeterli önlem almadığına inandığını göstermektedir.