Hava sıcaklıklarının artışı, çocuklarıyla tatile çıkan veya serinlemek isteyen aileleri havuz veya deniz kenarına yönlendirirken, bazı aileler de dere, nehir ve göl kenarlarına giderek serinlemeyi tercih ediyor. Ancak, çocukların suya daldığı yerlerde uygun önlemler alınmadığında, çeşitli enfeksiyon hastalıklarının tetiklenme riski bulunuyor.
Çocukların havuzda sıvı ihtiyacının karşılanması son derece önemli
Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Yurtseven, serinlemek amacıyla tercih edilen bu yerlerde ailelerin dikkat etmesi gereken kritik noktaları vurguladı. Sıcak havalarda havuzda çocukların susuz kalabileceğine dikkat çeken Dr. Yurtseven, “Havalar ısınmaya başladı. Deniz ve havuz sezonu açıldı. Fakat dere, nehir ve göl gibi alanlar çocuklar için tehlikeli olabilir. Mümkünse çocukların bu tür yere girmemeleri önerilir. Havuzlar veya denizler tercih edilmelidir. Bebekler 6 ayı geçtikten ya da 7 kiloyu aştıktan sonra denize girebilirken, havuz için 1 yaşını doldurmalarını beklemek gerekiyor. Ailelerin temizliğine güvendiği havuzları tercih etmesi önemlidir. Kalabalık havuzlarda enfeksiyon riski bulunabiliyor. Çocuklar bu havuzlara girdiğinde idrar yolu enfeksiyonu, ishal, kulak enfeksiyonu ya da göz enfeksiyonu gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Ayrıca, çocukların havuzda sıvı kaybetmesini önlemek için meyve suyu gibi sıvılar alınmalıdır. Havuzda kayma nedeniyle düşme riski de bulunmaktadır. Bu nedenle, çocukların kaymaz terlikler giymesi önerilmektedir. Bir çocuk havuza girdiğinde, ebeveynleri veya orada bulunan bir yetişkin tarafından sürekli kontrol edilmesi gerekmektedir. Herhangi bir tehlikeye karşı ani müdahale edilmelidir.” şeklinde ifadelerde bulundu.
“Güneş kremi kullanımı hayati önem taşıyor”
Havuz veya denize girilecekse muhakkak güneş kremi kullanımının da önemine değinen Dr. Yurtseven, “Çocuklara altı aydan sonra güneş kremi kullanımı kesinlikle tavsiye edilmektedir. Güneş kremlerinin içinde yer alan kimyasal ve mineralli filtreler arasında mineralli olanların tercih edilmesini öneriyoruz. Çocukların güneş kremi sürme işlemini her 2 saatte bir yenilemeleri gerekir. Havuzda veya denizdeyken sürdükten sonra, çıkıldığında da tekrar uygulanmalıdır. Güneş kremi kullanımı yanında, UV korumalı şapka ve mayo gibi koruyucu giysilere de yer verilmesi önemlidir.” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.