Yüksek teknoloji ve katma değer üreten öncü Türkiye’nin temellerini attık. Türkiye teknoloji girişimciliğinde adım adım devler ligine yükseliyor. Sahip olduğumuz eşsiz potansiyel ve dinamizm, bizlere katma değerli üretim ve yüksek teknolojide daha da ileriye gitme cesaretini veriyor. Bu yolculukta sahip olduğumuz genç, dinamik ve çalışkan nüfusumuz bizim en kıymetli hazinemizdir.” dedi.
Bakan Kacır, Genç MÜSİAD Altın Konteyner İhracat Ödülleri 2024 Töreni’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin kalkınma yolculuğuna kurulduğu günden bu yana önemli katkılar sağlayan MÜSİAD’ın 34 yıllık başarı ivmesinin nice yıllar aynı istikamette devam edeceğine inandığını söyledi. MÜSİAD’ın, Türkiye’nin 22 yıldır elde ettiği kazanımlara, büyümesine, bölgesinde ve dünyada söz sahibi konuma gelmesine yakından şahitlik ettiğini dile getiren Kacır, şunları söyledi:
ASIRLIK KAZANIMLAR: Sizler, bu yolda ödediğimiz bedellerin, önümüze konulan engellerin de en önemli tanıklarısınız. Hamdolsun beraberce elimizi değil gövdemizi taşın altına koyduk ve ülkemizi tasavvur ettiğimiz büyük ve güçlü Türkiye hedefine birlikte taşıdık. Yılmadan, pes etmeden, hedeflerimizden bir kez bile geri adım atmadan kutlu davamızın neferleriyle beraber 22 yıla asırlık kazanımlar sığdırdık.
GURUR TABLOMUZ: Türkiye, 22 yıl önce endüstri devrimlerini kaçıran, ağır sanayi hamlelerini gerçekleştiremeyen, küresel değer zincirlerinden payını alamayan, üretimi ve ihracatı ıskalayan, insan kaynağını değerlendiremeyen bir ülke konumundaydı. Ancak 2002 yılından itibaren sağlanan siyasi istikrarla, hemen her alanda olduğu gibi sanayide ve üretimde güçlü bir iradeyle büyük atılımlar gerçekleştirdik. Tesis ettiğimiz ekonomik ve siyasi istikrarla beraber oluşan güven ortamı neticesinde ülkemiz yatırım, üretim, istihdam, icat ve ihracat odaklı büyümesini sürdürüyor. Azim, kararlılık, tükenmek bilmeyen gayretimiz ve inancımızla, emeğin yoğrulmasıyla bugün adeta gurur tablomuz olan başarılara sizlerin öncülüğünde imza atıyoruz.
KALKINMANIN LOKOMOTİFİ: İş dünyamızın önünü açan, işlerini kolaylaştıran, büyüten, geliştiren, rekabet gücünü arttıran her adımı ülkemiz ve insanımız için kazanç olarak gördük. Ekonominin itici gücü olan özel sektörümüzün önündeki bürokratik engelleri tek tek kaldırdık ve iş insanlarımızın önünü açtık. Özel sektörümüz de kendilerine açtığımız geniş alanı doğru değerlendirerek, taşın altına elini koydu ve ülkemiz kalkınmasının lokomotifi hâline geldi.
TEKNOLOJİ ÜRETİM MERKEZİ: Başarıyı yeterli görmek, eldekiyle yetinmek, havlu atmak bizim anlayışımızda asla yer almıyor. Her kazanımın getirdiği ilhamla, kendimize yeni hedefler koyarak, hız kesmeden ilerlemek bizim değişmez prensibimizdir. Yatırımcı dostu politikalarla, sektörün ihtiyaç duyduğu tüm enstrümanları hızla hayata geçirerek güçlü bir yatırım iklimi oluşturmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Ülkemizin, dünyanın sayılı teknoloji üretim merkezleri arasında yer almasını sağlayacağız.
EN BÜYÜK ÖLÇEKLİ TEŞVİK PROGRAMI: Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programıyla, ekonomimizin yükselişine katkı verecek teknolojik ve stratejik yatırımların gerçekleştirilmesi için uzun vadeli ve uygun koşullarda finansmana erişim imkanı sunduk. Tarihimizin en büyük ölçekli teşvik programı HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı açıkladık. Yerli ve yabancı yatırımcıların programa bugüne kadar gösterdiği teveccüh, yatırımcılar için güvenli bir liman konumundaki ülkemizin önümüzdeki dönemde de küresel yüksek teknolojili yatırımların odağı olacağına işaret ediyor.
ÖNCÜ TÜRKİYE: Devreye aldığımız her yeni program, yüksek teknolojide ve inovasyonda geldiğimiz noktanın tesadüf olmadığının kanıtı niteliğinde. Dünyada uygulanan en etkin AR-GE teşvik sistemiyle de ülkemizde adeta sıfırdan bir AR-GE ve inovasyon ekosistemi inşa ettik. Yüksek teknoloji ve katma değer üreten öncü Türkiye’nin temellerini attık. Teknoparklarımızın sayısı 22 yıl önce sadece 2 idi, bu sayı 104’e ulaştı. AR-GE ve tasarım merkezlerimizin sayısı 1600’ün üzerine çıktı.
KIYMETLİ HAZİNEMİZ: Türkiye teknoloji girişimciliğinde adım adım devler ligine yükseliyor. Sahip olduğumuz eşsiz potansiyel ve dinamizm, bizlere katma değerli üretim ve yüksek teknolojide daha da ileriye gitme cesaretini veriyor. Biliyoruz ki bu yolculukta sahip olduğumuz genç, dinamik ve çalışkan nüfusumuz bizim en kıymetli hazinemizdir.
HER DAİM DESTEKÇİSİYİZ: Bizler, gençlerimize güvendikçe ve kendilerine yeni fırsat pencereleri açtıkça, Türkiye’nin de önü açılıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak tüm imkânlarımızla, gençlerimizin fikirlerinin girişimlere dönüşmesinin, üretim ve ihracatın önemli aktörleri haline gelmelerinin her daim destekçisiyiz. Sizlerden beklentimiz, üretimde ve ihracatta her katmanda inovasyon sahibi ve katma değerli üretimin öncüleri olmanızdır.
İSRAİL SALDIRILARI: Ahlaki değerlerden yoksun bir ilerleme anlayışının insanlık için huzur ve refah getirmeyeceğini her fırsatta müşahede ediyoruz. Teknolojik üstünlüğünü tehdit aracı olarak kullanan İsrail, bir yıla yakın zamandır dünyanın gözü önünde soykırım gerçekleştiriyor. Yanı başımızda çocuklar ölüyor. Katliamlara dünya susuyor. Vahşeti film seyreder gibi seyrediyorlar. Ancak biz susmuyoruz, susmayacağız ve çocuklara, kadınlara, insanlığa reva görülen bu korkunç zulmü lanetlemeye devam edeceğiz.
GÜÇLÜ TÜRKİYE: Kanla yoğrulan topraklarda yaşanan insanlık dramını her zeminde yüksek sesle dile getiren, mazlumların ve masumların sesi olan Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde Türkiye, bulunduğu coğrafyaya ve tüm dünyaya elbette yeniden adalet ve merhamet getirecektir. ‘Dünya Beşten Büyüktür’ü daha güçlü haykırmak adına siyasette, ekonomide, ticarette, teknoloji geliştirme ve üretmede güçlü Türkiye olmazsa olmazdır.
İFTİHAR KAYNAĞI: Ülkemizi muasır medeniyetlerin de üzerine yükseltme hedefimizde gerçekleştirdiğimiz ihya ve inşa çalışmasında da genç iş insanlarımız, bizim medarı iftihar kaynağımız olmaya devam edeceğinden şüphe etmiyoruz. Çizginizi bozmadan lider ülke Türkiye istikametinde yol alarak, nice başarılara imza atacağınıza gönülden inanıyoruz. Bizler de bu yolculukta her daim sizlerle bir ve beraberiz.
Omuz omuza vererek ülkemiz için taş üstüne taş koyan siz girişimcilerimizi destekleyerek her daim yanınızda olmaya devam edeceğiz. Geleceğin daha müreffeh ve daha güçlü Türkiye’sini; siz kıymetli gençlerimizin dinamizmiyle, parlak beyinleriyle, çalışkanlığınız ve azminizle inşallah beraber inşa edeceğiz.
" image="https://radyoyanki.com/wp-content/uploads/2024/09/sanayibakani-260x160.jpg">
SAKARYA-BHA
Türkiye’nin İlk Deniz Üretim Tesisi Açıklandı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulan Yüzer Üretim Tesisi’nde incelemelerde bulundu. Bayraktar, tesisin Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretimi iki katına çıkaracağını vurgulayarak, "İlk fazda 10 milyon metreküp olan üretimimizi, 20 milyon metreküpe çıkaracak. 2026 yılı içinde toplamda yaklaşık 9 milyon haneye yetecek kadar doğal gaz üretmiş olacağız. Bu da ülkemizin ihtiyacının neredeyse yüzde 15’ini karşılayacak bir duruma bizi getirecek," dedi.
51 Günde Ulaştı
30 Temmuz’da Singapur’dan yola çıkan Yüzer Üretim Tesisi, 51 gün süren bir yolculuğun ardından Çanakkale’ye ulaştı. Bakan Bayraktar, tesisin güvertesine çıkarak merkez kontrol odasında detaylı incelemeler gerçekleştirdi.
Tek Başına 4,4 Milyon Haneye Gaz Temin Edecek
Bakan, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu tesis, Karadeniz’deki Sakarya gaz sahasında üretimimizi iki katına çıkaracak. İlk fazda 10 milyon metreküp olan üretimimizi 20 milyon metreküpe çıkaracak. Ek olarak, 4,4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını bu tesisten sağlayacağız," ifadelerini kullandı.
Denizdeki Üretim Üssü Niteliğinde
Bayraktar, tesisin bir gemi değil, bir sanayi tesisi olduğunu belirtti. "Deniz tabanından gazı alıp, işlemleri burada yapacağız. Sonrasında, yaklaşık 180 kilometre mesafede karada BOTAŞ’ın hattına bağlayacağız. Bugün, tarihteki önemli olaylardan birine şahitlik ediyoruz. Bu tesis, denizdeki üretim üssümüz olacak ve ülkemizin ihtiyacının hemen hemen yüzde 15’ini karşılayacak," dedi.
2026’da Faaliyete Geçilecek
Yüzer Üretim Tesisi’nin üst ve alt tamamlama işlemlerinin Çanakkale’de gerçekleştirileceğini dile getiren Bayraktar, ardından Filyos’taki aktivasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından, 2026 yılında 20 yıl boyunca görev yapacağı lokasyona geçeceğini açıkladı.
Büyüklüğü 3 Futbol Sahası
Başkan Bayraktar, üretim üssünün yaklaşık 3 futbol sahası büyüklüğünde, yani 300 metre uzunluğunda olduğunu belirterek, tesisin deniz tabanına sabitlenecek özel çapaların detaylarını da paylaştı. "Toplam 20 tane özel çapa ile deniz tabanından 20 metre aşağıya kadar sabitlenecek," dedi.
7/24 Operasyon
Tesisin operasyonunda yaklaşık 140 personelin çalışacağını ve bu ekibin büyük çoğunluğunun Türklerden oluşacağını belirten Bayraktar, "Karadaki ekiple birlikte tesisin operasyonu için toplam 165 kişilik bir ekip, 7/24 çalışma yapacak," diye ekledi.
İsimlendirme Çalışmaları Sürüyor
Bayraktar, tesisin bir isminin olacağını ve öneriler üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, "Sonuç itibarıyla bu önerileri değerlendirip Sayın Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Bu tesisi büyüklüğüne, ihtişamına yakışır bir isimle görev yerine uğurlayacağız," dedi.
Keşif Amaçlı Sondaj Planı
Karadeniz’de üretimi artırma hedefi doğrultusunda, bu yıl içinde bir keşif amaçlı sondaj yapmak istediklerini dile getiren Bayraktar, "Bu noktada çalışmalarımızı sürdürüyoruz," ifadelerini kullandı.
Oruç Reis, Somali Yolcusunu Bekliyor
Bakan Bayraktar, yakın zamanda Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’ni Somali’ye göndereceklerini de duyurdu. "Oruç Reis, Türkiye Petrolleri’ne verilen 15 bin kilometrekarelik lisans alanında 3 boyutlu sismik çalışma gerçekleştirecek," dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.