Bakan Murat Kurum, 18 sektörde toplam 89 stratejinin yer aldığı Türkiye’nin uzun dönemli yol haritasını, ‘azaltım’, ‘uyum’ ve bu iki konuda kesişen ‘yatay kesen konular’ şeklinde üç ana başlık altında toplandığını belirtti.
Kurum, Türkiye’nin yenilenebilir enerji payını yüzde 50’ye çıkarma hedefini de dile getirerek, iklim finansmanının önemini vurguladı. Bakan Kurum, “İklim finansmanına erişimin kolaylaştırılması, daha adil bir dünya için şarttır” ifadelerini kullandı.
BHA-HABERMERKEZİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Azerbaycan’ın Bakü kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı’nda (COP29) Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelesine yönelik stratejilerini ve hedeflerini paylaştı. Enerji, sanayi, binalar, ulaştırma, tarım, atık ve arazi kullanımı gibi öncelikli sektörlere yoğunlaşan Bakan Kurum, “Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle, insanlığa daha adil bir dünyayı teklif ediyoruz. Küresel iş birliği ve dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE, DÜNYANIN VİCDAN VE İYİLİK MERKEZİDİR”
Bakan Kurum, son 50 yılda hava, iklim ya da su ile bağlantılı 11 binden fazla afet yaşandığını ve bu olayların 2 milyondan fazla can kaybına neden olduğunu belirtti. “Türkiye, bu gerçeklere sessiz kalmamış ve pasif bir tutum sergilememiştir. Ülkemiz, barındırdığı değerler ve coğrafi derinliğiyle dünyanın vicdan ve iyilik merkezidir” dedi.
İKLİM FİNANSMANI “DAHA ADİL BİR DÜNYA İÇİN” ŞART
COP29’un finansman kaynaklarına erişimin Türkiye açısından kritik olduğunu ifade eden Bakan Kurum, iklim finansmanının düzenli sağlanmasının sera gazı emisyonlarını azaltma ve iklim değişikliği etkilerine uyum sağlama konusunda önemli bir rolü olduğunu vurguladı. Türkiye, COP29’un iklim finansmanı açısından bir dönüm noktası olduğuna inanıyor ve yeni hedeflerin belirlenmesi için burada çalışmalar yapılacağını kaydetti.
2 YILLIK ÇALIŞMALAR SONUCU 18 SEKTÖR İÇİN 89 STRATEJİ BELİRLENDİ
Bakan Kurum, Türkiye’nin Uzun Dönemli Yol Haritası’nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın COP29’da yeniden ilan ettiği 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine yönelik bir taahhüt olduğunu ifade etti. Yol haritasının 2 yıl boyunca kamu, özel sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla hazırlandığını belirtti. Bakan Kurum, bu yol haritasının ‘azaltım’, ‘uyum’ ve ‘yatay kesen konular’ olmak üzere üç ana başlıkta toplandığını açıkladı.
“YENİLENEBİLİR ENERJİNİN PAYINI YÜZDE 50’YE ÇIKARACAĞIZ”
Bakan Kurum, Türkiye’nin emisyonlarının en yüksek olduğu sektörün yüzde 72 ile enerji olduğunu belirtti. Enerji sektöründeki emisyonu azaltmak için iddialı hedefler belirlendiğini dile getiren Kurum, toplam kurulu güç içinde yenilenebilir enerji payının şu an yüzde 59 seviyesine ulaştığını ifade etti. 2053 yılına kadar, birincil enerjinin yenilenebilir kaynaklarının payını yüzde 50, nükleer enerjinin payını ise yüzde 30’a çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
Türkiye’nin
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.