Uydu ve uzay teknolojileri alanında dünya çapında önemli bir konumda bulunan Türkiye, küresel ölçekte markalar üretmek, rekabet gücünü artırmak ve yenilikçi haberleşme çözümleri geliştirmek amacıyla yakın dünya yörüngesinde (LEO) faaliyet gösterecek uydu projeleri için çalışmalara başladı.
Milli Teknoloji Hamlesi çerçevesinde, uzay ve uydu alanındaki yatırımlarını sürdüren Türkiye, bu yıl insanlı ilk uzay misyonu ve Türksat 6A’nın fırlatılması gibi birçok kritik projeyi hayata geçirmenin yanı sıra, gelecek yıl da uzayda varlığını artırma çabasını sürdürecek.
“KABİLİYETLERİMİZİ GELİŞTİRİYORUZ”
Bu çerçevede Türkiye, yakın dünya yörüngesinde aktif olarak görev yapacak uydu projeleri için “Uydu Teknolojileri Geliştirme Destek Çağrısı”nı duyurdu. Bu çağrı ile birlikte, her proje için 75 milyon liraya kadar hibe desteği sağlanacak.
Türkiye’nin uydu teknolojileri alanındaki yatırımları, yerli ve milli uydu sistemleri geliştirme, uydu haberleşme uygulamalarını artırma, uydu fırlatma sistemleri kurma ve uluslararası işbirliği olanaklarını genişletme konularında hız kazanması, gelişmiş ülkeler arasında rekabet edebilirliğini artırması açısından büyük önem taşıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Uydu Teknolojileri Geliştirme Çağrısı ile yakın yörünge uydu sistemlerinde kabiliyetlerimizi geliştiriyoruz.” diyerek çağrının önemine vurgu yaptı.
TARIMDAN FİNANSA KADAR SEKTÖRLERİ KAPSAYACAK
Bu çağrı ile öncelikle uydu teknolojileri, kritik alt bileşenler, yer sistemleri ve iletişim altyapısı olmayan ya da sınırlı olan bölgelerde IoT cihazları ile bağlantı kuracak altyapının geliştirilmesi hedefleniyor.
Ayrıca, bu kapsamda gereken kritik teknolojilerin ve alt bileşenlerin tasarım, prototip üretim, test, doğrulama, fırlatma, devreye alma ve uydu tabanlı IoT/yer gözlem/geniş bant haberleşme uygulamaları üzerindeki çalışmalar desteklenecek.
Projeler; genişbant haberleşme, mobil iletişim, dar bant makine-makine (M2M) veya IoT haberleşmesi, yer gözlem ve uzaktan algılama gibi birçok sektörde uygulanacak.
Destekle, endüstriyel alanda yenilikçi uydu teknolojilerinin yaygınlaştırılması, rekabet gücü artırılması, yüksek teknoloji ürünlerinin yurt içindeki bulunabilirliğinin artırılması ve ihraç edilebilir hale getirilmesi hedefleniyor. Ayrıca, AR-GE çalışmaları ve kritik yerli teknolojilerin geliştirilmesi öncelikli amaçlar arasında yer alıyor.
BAŞVURU VE PROJE ŞARTLARI
Proje geliştirme aşamasında en az iki proje ortağı olması gerekecek. Başvuru sahipleri, ürünün kullanım alanlarını ve teknik kriterlerini belirleyen en az bir işletme ile uydu ve yer sistemlerini geliştiren en az bir işletmeden oluşmalı.
Proje kapsamında geliştirilecek uyduların küçük uydu sınıfında olup 200 kilogramdan hafif olması ve belirlenen kullanım alanına uygun tasarlanması gerekiyor. Ayrıca, proje kapsamında en az üç kritik teknoloji ve bileşen geliştirilmesi bekleniyor.
Uyduların, uluslararası güvenlik standartlarını karşılaması, ilgili mevzuat ve regülasyonlara uygun olması ve haberleşme kapsamındaki bildirimlerin ITU’ya yapılması gerekecek.
Projenin, belirlenen kritik teknolojiler ile uydu ve yer kontrol sistemlerinin
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.