Yeni müfredatta yer alan bilgilere göre, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde sosyal bilimlerde 17 farklı alan becerisi belirlendi. Bunlar arasında zamanı algılama, kanıta dayalı sorgulama, tarihsel empati, coğrafi sorgulama, mantıksal muhakeme gibi beceriler yer alıyor. Sosyal bilgiler dersi yeni öğretim programında öğrencilere ihtiyaçları olan bilgi ve becerilerin kazandırılması hedefleniyor. Programda yer alan konular yatayda ve dikeyde bütünlük sağlanarak öğrencilerin yaşadığı çevre, il, ülke ve küresel bağlamda ele alınıyor. Öğrencilere teknoloji ve sosyal bilimler teması da eklenerek teknolojinin toplumsal yaşamla ilişkisi vurgulanıyor.
Müfredatta ayrıca, millî bilinç ve vatan sevgisi oluşturmak amacıyla millî konulara daha fazla yer veriliyor. Öğrencilere millî kalkınma hamleleri, Türk kültürünün yaşadığı geniş coğrafya, küreselleşmenin etkileri gibi konularda bilgiler aktarılıyor. Ayrıca, dijital vatandaşlık konuları da programa eklenerek öğrencilerin bilgi teknolojileri ve dijital haklar konusunda bilinçlenmeleri sağlanıyor.
Yeni müfredatta, öğrencilere önemli isimlerin başarıları ve Türk tarihinin önemli dönemleri hakkında bilgiler verilerek millî meselelere duyarlılık kazandırılması hedefleniyor. Ayrıca afetlerin etkilerini azaltmak, teknoloji bağımlılığına dikkat çekmek ve dijital vatandaşlık konularında öğrencilerin bilinçlenmeleri sağlanıyor. Bu sayede öğrencilerin küresel ve toplumsal sorunları anlama ve çözüm üretme becerilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.