DOLAR 34,7167 0.07%
EURO 36,5068 -0.67%
ALTIN 2.953,21-0,28
BITCOIN 3324492-1.3426%
Bolu

AZ BULUTLU

17:43

AKŞAMA KALAN SÜRE

Türkiye Madencilikte Dünya Lideri Olma Yolunda

Türkiye Madencilikte Dünya Lideri Olma Yolunda

ABONE OL
Ekim 31, 2024 12:16
Türkiye Madencilikte Dünya Lideri Olma Yolunda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ANKARA-BHA

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye’nin madencilik sektöründeki potansiyeline dikkat çekti. Baran, dünyada ticareti yapılan 90 madenden 70’inin Türkiye’de bulunduğunu ve bunlardan 22’sinin ihraç edilebilir durumda olduğunu belirtirken, 2023 yılı itibarıyla madencilik sektörünün 270 milyar liralık hacimle Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde biri büyüklüğüne ulaştığını ifade etti. Ayrıca, sektörün ihracatının 5 milyar doları aştığını da vurguladı. “Madencilik sektörü, hammadde ve ürün olarak imalat sanayisine önemli girdi sağlayarak ekonomiyi geliştiren özel bir alandır,” dedi.

ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenen "MIS Madencilik Kongresi, İş Makineleri ve Ekipmanları Fuarı" açılış programında konuşan Baran, etkinliğe Kuzey Makedonya Ekonomi ve Çalışma Bakanı Besar Durmishi, Kuzey Makedonya’nın Ankara Büyükelçisi Jovan Manasijevski gibi çeşitli önemli isimlerin yanı sıra ATO ve Ankara Sanayi Odası başkanlarının da katıldığını aktardı. Baran, madenciliğin tarihsel önemine vurgu yaptı.

Baran, Türkiye’nin madencilik sektöründeki yeterliliğine değinerek, "Türkiye, madencilik açısından kısmen kendi kendine yeten ülkeler arasında yer alıyor. Dünyadaki bor rezervinin yüzde 72’si ülkemizde bulunuyor. Aynı zamanda, en çok mermer ve traverten ihraç eden ülkelerden biriyiz. Çinko, bakır ve krom cevherlerimiz, Çin’den Amerika’ya, İspanya’dan Hindistan’a kadar ihraç ediliyor," dedi.

Ankara’nın da hammadde kaynakları bakımından zengin bir şehir olduğunu kaydeden Baran, "Ankara, madencilik sektöründe öncü bir konumda. Trona, çimento hammaddeleri, bentonit, kaya tuzu, kireçtaşı, kum-çakıl, sodyum sülfat ve mermer gibi zenginliklere sahibiz," diye ekledi. Ayrıca, madencilik sektörünün doğrudan 150 bin, dolaylı olarak ise 2 milyon kişiye iş imkanı sunduğunu vurguladı.

Madencilik sektörünün çevresel etkilerine de dikkat çeken Baran, "İklim değişikliği kaygıları küresel düzeyde artıyor. Yeşil Mutabakat ve dönüşüm süreçlerinden en fazla etkilenecek sektörler arasında madencilik yer alıyor. Sektör öncüsü kuruluşlar, bu süreçleri yakından takip ediyor. Ülkemiz, hem yüksek katma değerli ürünler üretme hem de çevreyi koruyarak üretim gerçekleştirme hedefleri doğrultusunda önemli adımlar atıyor," dedi. Baran, madenlerde yeni çevre normlarına uygun önlemlerin alınmasının gerekliliğini vurguladı.

Fuar kapsamında iş ve inşaat makineleri sektörünün önemine de değinen Baran, bu sektörün Türkiye ekonomisinde ve sanayisinde kritik bir rol oynadığını belirtti. 30 Ekim’de itibaren başlayan ve üç gün sürecek fuarın Ankara ve Türkiye ekonomisine katkılarının önemli olduğunu aktaran Baran, etkinliğe katılacak heyetlerin global iş birliği fırsatları yaratacağını ifade etti.

Baran, fuarın açılışında Demokratik Kongo Cumhuriyeti Lualaba Eyaleti Maden, Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Wamana Tanda Nicodème ile Kosova Ekonomi Bakanı Yardımcısı Getoar Mjeku ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Görüşmede Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek de yer aldı.

Nilay Elverici

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.