ANKARA-BHA
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre Türkiye ekonomisinin 2024 yılı son çeyreğinde yüzde 1,7 oranında büyüdüğünü ve toplam yıl büyüme rakamının ise yüzde 3,2 seviyesine ulaşarak GSYİH’nin 1,1 trilyon dolardan 1,3 trilyon dolara yükseldiğini ifade etti. Baran, “Yaşadığımız dezenflasyon sürecine rağmen elde edilen büyümeyi başarı olarak nitelendiriyoruz. Kişi başına düşen gelirimiz 15 bin doların üstüne çıkarak yeni bir rekor kırdı” şeklinde konuştu.
Baran, yazılı bir açıklama yaparak Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 yılı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) verilerini değerlendirdi. Enflasyonla mücadelenin kaçınılmaz bir sonucu olarak ekonomide belli bir ölçüde soğumanın yaşandığını vurgulayan Baran, “2024 yılı için kaydedilen %3,2’lik büyüme, bu bağlamda beklentilerle uyumludur. Pandemi sonrası toparlanma sürecinde 2021’de %11’in üzerinde, 2022 ve 2023’te ise %5’in üzerinde büyüme kaydetmiştik. Ancak, ekononomiyi yönetim anlayışı ve uzmanların vurguladığı gibi, enflasyonu kontrol altına almak amacıyla büyümekten bir miktar feragat edilmesi gerekliydi” ifadelerini kullandı.
Baran ayrıca, Türkiye’nin revize edilen verilere göre yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde üst üste iki dönem negatif büyüme yaşamadığını belirterek, GSYİH’nin yüzde 3,2 büyümesinin teknik resesyondan çıkıldığını gösterdiğini ifade etti. “Daha önceki değerlendirmelerimizde durgunluğun geçici olacağını ve ekonominin toparlanacağı yönünde beklentilerimizi dile getirmiştik” dedi.
Büyüme oranı kadar, büyümenin hangi sektörden geldiğinin de önemli olduğunu kaydeden Baran, 2024 yılı büyümesine en fazla katkının yüzde 9,3 ile inşaat sektöründen geldiğini açıkladı. Sanayi sektörüne yönelik dikkat edilmesi gerektiğini belirten Baran, “Yıllık bazda sadece %0,5’lik bir büyüme kaydedilmesi ve imalat sanayinde %0,2’lik daralma yaşanması, uzun süredir dile getirdiğimiz düşük kapasite kullanım oranlarının somut bir göstergesidir. 2025 yılında daha güçlü bir sanayi performansı görmek istiyorsak, devlet teşviklerini daha verimli ve planlı bir şekilde yönlendirmeliyiz. Ayrıca proje, yeni istihdam, üretim ve ihracat odaklı projelere finansman erişimini artırmalıyız” dedi.
Baran, 2024 yılı itibarıyla Türkiye ekonomisinin büyüklüğünün 1,1 trilyondan 1,3 trilyona ulaştığını ve kişi başına gelirlerin 15 bin doların üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdığını belirtti. GSYİH artışının sürdürülebilir olabilmesi için gelir dağılımında adaletin sağlanması ve toplumun tüm kesimlerinin refahı hissedebilmesi adına vergi sistemi de dahil olmak üzere kapsamlı iyileştirmelere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Baran, “Bu nedenlerden ötürü 2025 yılı reform yılı olarak değerlendirilebilir” dedi.
Büyümenin ve enflasyondaki düşüşün devam etmesi için beklentilerin doğru yönetilmesinin önemli olduğunu kaydeden Baran, “Fiyat istikrarını sağlamak ve üretim odaklı ekonomi politikası benimsemek öncelikli hedef olmalıdır. Para politikası bu süreçte kritik bir öneme sahip ve kamu tasarruflarını da kapsayan destekleyici bütün tedbirler etkin bir şekilde devreye alınmalıdır” şeklinde konuştu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.