İlhan KILIÇ/ ALMANYA- BHA
Kuzey Ren Vestfalya Türk Topluluğu (TB NRW) Başkanı Serhat Ulusoy ve T.C. Münster Başkonsolosu Arif Hakan Yeter, 14 Aralık 2024 tarihinde Ahlen’de bir araya gelerek ortak gündemlerindeki konuları değerlendirdi ve işbirliği olanaklarını gözden geçirdi.
TB NRW Yönetim Kurulu üyeleri ile Türkiye Cumhuriyeti Düsseldorf, Münster ve Essen Başkonsolosları arasında 13 Haziran 2024 tarihinde Essen’de düzenlenen toplantıda önceden ele alınan konuların güncellenmesi yapıldı. Görüşmede, Türk toplumunu temsil eden sivil toplum kuruluşlarının durumları, karşılaştıkları sorunlar ve ihtiyaçları ile potansiyel rolleri de masaya yatırıldı.
Sosyal Hayatın Temel Taşı: Dernek Çalışmaları
Görüşme sonrası bir açıklama yapan Ulusoy ve Yeter, Türk toplumunun sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılayan derneklerin, değişen dünya koşulları ve çeşitlenen ihtiyaçlar karşısında atabilecekleri ilave adımlara dikkat çektiler.
Dördüncü nesle ulaşan Türk toplumunun sosyal hizmet taleplerinin arttığını belirten Ulusoy ve Yeter, toplum bireylerinin bu ihtiyaçları karşılamakta yaşadığı zorlukların önemli bir problem olduğunu vurguladı. Ayrıca, mevcut hak ve imkanlara dair temel bilgilerin Türk toplumu arasında yeterince bilinmemesinin üzüntü verici olduğunu ifade ettiler.
Derneklerin, üyeleriyle bir araya gelerek sosyal hizmetlerin sunulması noktasında ortak değerlendirmeler yapmasının; çocuklar, gençler, kadınlar, engelliler ve yaşlılara yönelik sosyal hizmet faaliyetlerini artırma aşaması için önemli bir başlangıç oluşturacağını dile getirdiler.
TB NRW ve Münster Başkonsolosluğu, Türk sivil toplum kuruluşlarını bu yönde değerlendirmeler yapmaya ve harekete geçmeye davet ederek, ihtiyaç durumunda bu süreçlere katılmaya veya katkıda bulunmaya hazır olduklarını belirtti.
Birlikten Kuvvet Doğar!
Bu ortak açıklamaya katkı sağlayan TB NRW Başkanı Ulusoy, Türk sivil toplum kuruluşlarının sosyal hizmetler ve diğer çalışma alanlarında faaliyet gösterirken yerel yönetimler ve ilgili diğer kuruluşlarla irtibat ve işbirliği kurmalarının önemine değindi. Birlikte çalışarak daha az çaba ve maliyetle daha etkin sonuçlar almanın mümkün olduğunu vurgulayan Ulusoy, bu işbirliği ile Türk toplumunun Almanya’ya sağladığı katkıların daha iyi bir şekilde gösterilebileceğini ifade etti. Türk toplumunun etkili bir temsil ve güç kazanması açısından diğer kuruluşlarla birlikte çalışmanın gerekliliğini de dile getirdi.
63 Yıllık Katma Değer
T.C. Münster Başkonsolosu Yeter, Türk toplumunun 63 yıllık varoluş sürecinde, Almanya’nın gelişimine katkıda bulunduğunu vurguladı. Bu karşılıklı çabadaki temel güç kaynağının sosyal yapı ve bu yapıyı ayakta tutan unsurlar olduğunu belirtti. İnsanlara yapılacak her yatırımın Türk toplumunun mevcudiyetini daha da güçlendireceğine dikkat çekti. Ekonomik açıdan belirli bir güç seviyesine ulaşan Türk toplumunun, sosyal hizmetler alanında kendi değer ve kaynaklarıyla çözümler üretmesinin önemli olduğunu ifade etti. Her bireye, yaşına, cinsiyetine veya durumuna bakılmaksızın gereken saygıyı göstermenin bir yansımasının da sosyal ihtiyaçların ciddiyetle ele alınması olduğunu sözlerine ekledi. Bu yaklaşımın Türk toplumunun cömertliği ve takdir anlayışıyla uyumlu olduğunu belirtti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.