ANKARA-BHA
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, devlet memurlarına yönelik düzenlemeleri içeren “Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” üzerindeki görüşmelere başlayacak.
24 Aralık Salı günü, 2025 yılı bütçe görüşmelerinin ardından haftalık çalışmalarına başlayacak olan Genel Kurul, bu önemli teklifi değerlendirecek.
Söz konusu teklife göre, ilgili kanunlar çerçevesinde sözleşmeli pozisyondan memur kadrolarına geçenler, 8 yıl içerisinde disiplin cezası almayan memurlara tanınan ilave kademe hakkından yararlanma imkanına sahip olacak.
Uzman yardımcılığına atananlar için yeterlik sınavının, en geç 6 ay içinde organize edilmesi planlanıyor.
Ayrıca, uluslararası kuruluşlarda görevlendirilenler ve kamu sermayeli kuruluşların yurtdışındaki birimlerinde çalışan memurların eşlerine, görev süreleri boyunca 10 yılı aşmayacak şekilde aylıksız izin verilebilecek.
Devlet Denetleme Kurulu, vakıflar, kooperatifler, birlikler ve bu kuruluşların ortaklık ve iştiraklerinde her türlü idari inceleme ve denetlemeleri gerçekleştirme yetkisine sahip olacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, döner sermaye işletmesi kurma yetkisine de sahip kılınacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Hatay ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan kişilerin mücbir sebep halini, 1 Aralık 2024’ten itibaren her defasında 6 ay geçmeyecek şekilde bir yıla kadar uzatma yetkisi alacak.
Malul ve engelli bireylerin araç alımlarına dair istisna kapsamındaki araçlar ise yerli katkı oranı, motor silindir hacmi, emisyon türü ve değerine göre Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.
Genel Kurul, bu teklifin görüşmelerinin ardından, 1 Ocak 2015 öncesine ait ödenmemiş Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerinin tahsilatından vazgeçilmesini ve aile hekimliği ile ilgili düzenlemeleri de içeren yeni bir kanun teklifi üzerinde müzakerelere geçecek.
TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığında bir araya gelecek. Komisyon, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi’ni ele alacak.
Bu teklif çerçevesinde, mesleğinde fiilen 8 yılını dolduran hakim ve savcılar, öğretim elemanı olarak Adalet Bakanı tarafından Akademi’ye atanarak değerlendirilebilecek.
Akademi içinde Hukuk Araştırmaları Merkezi kurulması ve 18 kişiden oluşacak Eğitim Kurulu’nun eğitim programlarını belirlemesi öngörülüyor.
Hakim ve savcı yardımcıları ile hakim ve savcılara yönelik eğitim programları ise ücretsiz sağlanacak.
Kadına Yönelik Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu toplantısında, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yetkililerinin sunum yapması bekleniyor.
Salı ve çarşamba günlerinde Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında milletvekillerine hitap edecek.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.