Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Recep Dinçer, skolyoz hakkında bilgi verdi. Omurgada bulunan doğal eğriliğin yanı sıra skolyoz durumunda omurga yandan bakıldığında sağa veya sola eğrilir. Bu durum röntgende genellikle ‘S’ veya ‘C’ şeklinde görülür ve eğrilik 100 derece üzerindeyse skolyoz olarak tanımlanır. İdiopatik skolyoz çocukluk döneminde eşit oranda görülürken, ergenlik döneminde kızlarda erkeklere göre daha sık görülür.
Skolyozun belirtileri arasında omuzların farklı yükseklikte olması, boyun kısmında asimetri, başın vücuda göre dengesiz görünümü, kalça çıkıntısı, kaburgaların belirginleşmesi, sırt ağrısı ve öne eğilirken farklı yükseklikte omurların görünmesi yer alır. Tanı konulması için fizik muayene, aile öyküsü ve röntgen çekilmesi gereklidir.
Skolyozun ilerlemesi durumunda ve 40 derece üzerindeki eğriliklerde cerrahi müdahale önerilebilir. Tedavi seçenekleri ise hastanın yaşına, eğrilik derecesine, omurgadaki konumuna ve büyüme potansiyeline göre belirlenir. İskelet büyümesi devam eden ve hafif skolyozu olan hastalar genellikle normal bir yaşam sürdürürken, daha belirgin eğriliğe sahip olanlarda eğrilik ilerleme olasılığı yüksektir.
Tedavi hakkında detaylı bilgi almak için hastalar, Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniği’ne başvurabilirler.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.