Dünya genelinde sigara kullanımını azaltmak için birçok ülke farklı seviyelerde önlemler almaktadır. 151 ülkenin yüzde 40’ından fazlasında kapalı mekanlarda sigara içmek yasaktır. Bu yasaklarla dünya genelinde her 10 kişiden yaklaşık 7’si, yani 5,6 milyar insan pasif içicilikten korunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, son 15 yılda sigara yasaları sayesinde küresel nüfusta 300 milyon daha az sigara içicisi bulunmaktadır.
Türkiye’de ise sigara tüketimine ilişkin ilk yasal kısıtlama 26 Kasım 1996 tarihli ve 22829 sayılı T.C. Resmî Gazete’de yayımlanan 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun ile getirilmiştir. Bu Kanunla sigara ve tütün ürünlerinin zararları hakkında bilgilendirme ve tüketimin engellenmesi gibi uygulamalar hayata geçirilmiştir.
Türkiye’de 19 Ocak 2008’de yapılan değişikliklerle sigara ve tütün ürünleri, evler hariç olmak üzere her türlü kapalı ortamda yasaklanmıştır. Aynı yıl içinde taşıt araçlarında da sigara içme yasağı getirilmiştir. Türkiye’de sigara reklamları yasaklanmış, film ve dizilerde sigara kullanımı sansürlenerek gösterilmektedir. 18 yaş altı kişilere sigara satışı da yasaklanmıştır. Elektronik sigaralar ülkede yasaklı ürünler arasındadır. Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ile mücadelede başarılı ülkeler arasında gösterilmektedir.
Dünya genelinde birçok ülke sigara kullanımını azaltmak için çeşitli yasal düzenlemeler yapmaktadır. Örneğin, Türkmenistan’da 2016 yılında tütün ürünlerinin satışı tamamen yasaklanmıştır. Avustralya, Malezya, Japonya, Pan Amerikan Sağlık Örgütü ülkeleri ve diğer birçok ülke de sigara kullanımını kısıtlayan yasaları ile bilinmektedir.
İngiltere’de ise 2009 yılından sonra doğanların hayat boyu sigara alımını yasaklayacak bir yasa onaylanmıştır. Sigara yasağının etkilerini inceleyen kurumlar, yasağın kalp krizi, felç, bronşit ve astım oranlarını olumlu yönde etkilediğini belirtmektedir. İngiltere’de 2006 yılında sigara içen yetişkinlerin oranı yüzde 22 iken, 2023 yılına gelindiğinde bu oran yüzde 14’e düşmüştür.
Yapılan araştırmalar, sigara yasaklarının sağlık üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir. Bu yasaklar sayesinde dünya genelinde sigara kullanımının azaldığı ve sigara kaynaklı hastalıkların da azaldığı gözlemlenmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.