DOLAR 36,6753 0.09%
EURO 40,0531 0.19%
ALTIN 3.515,47-0,04
BITCOIN 3085316-0.57771%
Bolu
22°

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

Salda Gölü’nde Bilim Merkezi Açılıyor: Çevreye Katkı!

Salda Gölü’nde Bilim Merkezi Açılıyor: Çevreye Katkı!

ABONE OL
Şubat 25, 2025 15:40
Salda Gölü’nde Bilim Merkezi Açılıyor: Çevreye Katkı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL


ANKARA-BHA

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından, Salda Gölü kıyısında inşa edilen Salda Gölü Bilim, Eğitim ve Doğa Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi (SALDA-BİLMER), bu yaz dönemi itibarıyla kapılarını açacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle hayata geçirilen bu merkez, göl ve çevresindeki doğal yaşamı korumak amacıyla bilimsel araştırmalar gerçekleştirecek.

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol çerçevesinde merkezin 10 yıl süreliğine üniversiteye devredildiğini aktardı. Salda Gölü’nün UNESCO Dünya Jeolojik Miras Listesi’ne alınmasının ardından bu bölgeye olan bilimsel ilginin arttığını vurgulayan Dalgar, bu merkezin gölün korunması ve araştırılması adına önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi.

Bilim merkezinin iç donanımının hızla tamamlandığını sözlerine ekleyen Dalgar, “Amacımız, bu merkezin en kaliteli hizmeti sunarak Salda Gölü’nün bilinirliğini ve itibarını artırmak. Burdur’da önemli bir bilim turizmi gelişeceğine inanıyoruz,” şeklinde ifade etti.

Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve merkezin müdürü Prof. Dr. İskender Gülle, gençlerin bu merkez aracılığıyla Salda Gölü’nü daha iyi tanıyacaklarını ve koruma bilincini kazanacaklarını belirtti.

Gülle, bölgedeki bilim turizmini geliştirmek amacıyla çeşitli düzenlemeler yapılacağını vurgulayarak, “Üniversiteler, öğrenci kulüpleri ve sivil toplum kuruluşları burada doğa bilimleri üzerine çalışmalar yapma fırsatı bulacak. Bilimsel araştırmalara destek sağlamak amacıyla bu merkezi hayata geçirdik. Merkezin inşasında ekolojik bütünlük gözetilmiş ve doğal peyzaja uyumlu bir mimari tasarım tercih edilmiştir,” diye konuştu.

Salda Gölü’nün dünyanın en temiz göllerinden biri olduğunu hatırlatan Gülle, “Gölün 180 metreye ulaşan derinliği, kristal berraklığındaki suyu ve çevresindeki endemik bitki türleri burayı eşsiz kılan özelliklerdendir. Ayrıca gölün jeolojik yapısı ve kayaç formasyonları da büyük bilimsel öneme sahiptir,” ifadelerinde bulundu.

Salda Gölü Bilim Merkezi’nin açılmasıyla birlikte, bölgedeki ekolojik yapının korunması yönünde daha fazla bilimsel çalışmanın gerçekleştirilmesi ve doğa bilinci yüksek nesillerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Nilay Elverici

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.