Manyetik Kuzey Kutbu’nun resmi olarak yer değiştirdiği ve Kanada’dan Sibirya’ya doğru kaymaya devam ettiği duyuruldu.
WMM NEDİR
WMM, Dünya’nın manyetik alanını modelleyen bir sistemdir. Coğrafi Kuzey Kutbu sabitken, Manyetik Kuzey Kutbu sürekli olarak hareket etmektedir.
Pusula ve GPS sistemleri için Manyetik Kuzey Kutbu’nun kesin konumunu bilmek, navigasyon açısından hayati bir öneme sahiptir.
NEDEN HAREKET EDİYOR
Dünya’nın iç yapısındaki demir ve nikel bileşiklerinin değişimi, manyetik alanın da değişmesine yol açarak Manyetik Kuzey Kutbu’nun hareket etmesine neden olmaktadır. Son 20 yıl içinde bu hareket giderek hızlanmış ve özellikle Sibirya yönüne doğru kayma gözlemlenmiştir.
Her beş yılda bir güncellenen WMM, daha doğru ve güncel bir model sunmaktadır. Ayrıca, ilk kez 10 kat daha ayrıntılı ve yüksek çözünürlüklü bir harita da kullanıcıların beğenisine sunulmuştur.
NAVİGASYON SİSTEMLERİ İÇİN ÖNEMLİ
BGS, eski WMM ile yeni WMM arasındaki değişimlerin, 8.500 km’lik bir mesafede 150 km’lik bir yön sapmasına neden olabileceğini ifade etti.
Haritalama, lojistik firmaları, hükümetler ve resmi kurumlar, navigasyon sistemlerini bu yeniliklerle güncelleyeceklerdir.
Telefon ve navigasyon cihazlarındaki güncellemeler ise otomatik bir şekilde gerçekleşecektir.
Manyetik Kuzey Kutbu, ilk kez 1831 yılında Sir James Clark Ross tarafından keşfedilmiştir. O tarihten bu yana yer ve uydu ölçümleri kullanılarak daha hassas bir izleme yapılmaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.