ANKARA – BHA
Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail’in el koyduğu ve 12 insan hakları aktivistini taşıyan Madleen gemisi hakkında açıklamada bulundu. Albanese, Gazze Şeridi’ne insani yardım göndermeyi amaçlayan bu geminin “derhal serbest bırakılması” gerektiğini ifade etti.
Albanese, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Her Akdeniz limanı, Gazze’ye yardım, dayanışma ve insanlık taşıyan tekneler göndermelidir. Beraber yelken açacaklar ve birlikte durdurulamaz olacaklar” sözlerine yer verdi.
Aynı zamanda Albanese, İsrail’in Gazze’de yaratmış olduğu insani krize ve bölgedeki insani yardım girişlerini engelleyen ablukaya dikkat çekti. “Ablukayı kırmak, devletler için yasal bir sorumluluk, hepimiz içinse ahlaki bir zorunluluktur” şeklinde konuştu.
Gemide 12 aktivist yer alıyor
Freedom Flotilla Coalition (Özgürlük Filosu Koalisyonu) adlı sivil toplum kuruluşunun son misyonu kapsamında 18 metrelik Madleen gemisi, 1 Haziran’da İtalya’nın Katanya kentindeki San Giovanni Li Cuti Limanı’ndan Gazze’ye hareket etmişti. Bu misyon, Gazze’ye uygulanan ablukayı aşarak insani yardım ulaşımını sağlamak amacı gütmektedir.
Gemideki aktivistler, İsrail ordusunun müdahelesi durumunda barışçıl tutumlarını sürdüreceklerini ve direniş göstermeyeceklerini bildirmişti. Ancak, İsrail ordusu, Akdeniz’in uluslararası sularında seyreden gemiye müdahale ederek alıkoymuştur.
Gemide, Avrupa Parlamentosu’nun Fransız üyesi Rima Hassan, Almanya vatandaşı Yasemin Acar, Türkiye’den Hüseyin Şuayb Ordu, Brezilyalı Thiago Avila, İspanyol Sergio Toribio, Hollandalı Marco van Rennes ve Fransız vatandaşları Baptiste Andre, Reva Viard, Pascal Maurieras ve Yanis Mhamdi gibi isimlerin yanı sıra İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ile gazeteci Omar Faiad da yer almaktadır.
Gazze’de insani kriz derinleşiyor
İsrail’in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik gerçekleştirdiği yoğun saldırılar, bölgedeki sivil altyapıları da hedef alıyor. Hastaneler, okullar ve yerinden edilmiş insanların sığındığı çadırlar saldırılar sonucu büyük zarar görmekte, yaklaşık 2,3 milyon Filistinli temel insani ihtiyaçları olmadan hayatta kalmaya çalışmaktadır.
İsrail’in ilaç ve insani yardım girişlerine yönelik engelleri, bölgedeki insani krizin giderek derinleşmesine neden olmaktadır. Uluslararası kurumlar ve insan hakları örgütleri, İsrail’in açlığı bir savaş silahı olarak kullandığını ve sivilleri kasıtlı olarak mağdur ettiğini bildirmektedir.
Dünya genelinde, Gazze’ye yönelik saldırıların sona ermesi ve bölgeye acil insani yardımların ulaştırılması için protesto gösterileri ve dayanışma kampanyaları devam etmektedir. Tüm bu gelişmelere rağmen, İsrail, ABD desteğiyle kurulan yardım merkezlerinde bulunan Filistinlileri hedef almaya devam etmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.