NİSA NUR BACAK/ANKARA-BHA
Ankara Bilim Üniversitesi, “OC Ankara” adlı açık ders serisi kapsamında uluslararası konuklarını misafir etmeye devam ediyor. Bu haftaki konuk, Ankara Macaristan Büyükelçisi Viktor Mátis oldu. Etkinlik, üniversitenin rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir ve diğer akademisyenlerin yanı sıra çok sayıda öğrencinin katılımıyla konferans salonunda gerçekleşti.
Etkinlik, Macaristan Cumhuriyeti’ne ait kısa bir tanıtım filmi ile start aldı. Sunumuna Türkçe olarak başlayan Büyükelçi Mátis, altı yıldır sürdürdüğü büyükelçilik görevine dair bilgiler paylaşarak büyükelçi kavramını ve görevlerini anlattı.
Mátis, konuşmasında Macaristan’ın tarihine de değinerek, “Macaristan özgürlüğünü 1989’da aldı. 2004’te Avrupa Birliği’ne katıldık.” ifadelerini kullandı. Türkiye-Macaristan ilişkilerine odaklanarak, Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan ilişkileri kronolojik bir şekilde ele aldı. Birinci Dünya Savaşı döneminde Macaristan’ın politikalarını aktaran Mátis, “Bizim Sevr’imiz Viyana’ydı, şanssızlığımız ise Lozanımızın olmamasıydı” dedi. Türkiye’nin Cumhuriyet ilanı sonrası dönemi ise “1923-33 yılları arasındaki dönem Türkiye-Macaristan için altın çağıydı” şeklinde nitelendirdi.
Macar yetkili, Ankara’daki Macar kalıntılarına da değinerek, “Ankara’nın ilk gerçek Macaristan Büyükelçiliği Coffe De Madrid Şato’daydı. Bir iş birliği ile oraya da Macaristan köşesi yapacağız.” sözlerine yer verdi. Kültürel benzerliklere de dikkat çeken Mátis, Türk ve Macar halk türkülerinin 20. yüzyıldaki paralelliklerinden bahsetti. Ayrıca, Tekirdağ ve Rakoczi Müzesi’nin Macarlar açısından önemini vurguladı.
Türkiye ile diplomatik ilişkiler konusundaki değerlendirmeleri ise dikkate değerdi. Mátis, “İkili ilişkilerimizde iyi bir koordinasyon mevcut. NATO’da da iş birliği içerisindeyiz. Türkiye AB’ye girmek isterse biz destekleyeceğiz, istemezse de destekleyeceğiz.” şeklinde konuştu. Ayrıca, Türkiye ile yarıdan fazla bir yatırım artışı yaşandığını ve bu seviyenin 2 milyar dolardan 5 milyar dolara çıktığını aktardı.
Büyükelçi Mátis, eğitim alanında da önemli bilgiler paylaştı. “Eğitimde Yunus Emre Kültür Merkezi faaliyette. Bu yıl bilim ve inovasyon yılı olarak ilan edildi. Macaristan bursu kapsamında, yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen Türk öğrencilere eğitim süresince burs sağlıyoruz. Bunun için herhangi bir ücret ödemeyeceksiniz. Macaristan’da tıp, mühendislik ve mimarlık eğitimleri için Batı’dan gelen öğrenciler mevcut. Macarca zorlu bir dil, fakat Türkler için daha kolay.” dedi.
Etkinlik, Viktor Mátis’in Ankara Bilim Üniversitesi’ne “saygı” kelimesini armağan etmesiyle sona erdi. Ayrıca, Prof. Dr. Yavuz Demir, Macaristan Büyükelçisi Viktor Mátis’e plaket takdim etti. Program, kokteyl ve piyano dinletisi ile tamamlandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.