DOLAR 38,2552 0.34%
EURO 43,8333 0.15%
ALTIN 4.075,240,33
BITCOIN 32367870.30652%
Bolu
10°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Kuru İncir İhracatında Sorunlar İçin İş Birliği Çağrısı

Kuru İncir İhracatında Sorunlar İçin İş Birliği Çağrısı

ABONE OL
Nisan 8, 2025 06:42
Kuru İncir İhracatında Sorunlar İçin İş Birliği Çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL


İZMİR-BHA

Kuru incir ihracatçıları, aflatoksin ve okratoksin sorunlarının çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı ile daha etkin bir iş birliği bekliyor.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, 2024/25 sezonunda iklim değişikliği nedeniyle aflatoksin ve okratoksin oluşumunda artış yaşandığına dikkat çekti. Sorunların çözümü için devletle iş birliği yapılmasının elzem olduğunu belirten Işık, bu konuda henüz yeterli bir ilerleme kaydedilemediğini ifade etti.

İhracatçılar olarak büyük bir çabayla faaliyetlerini sürdürdüklerini dile getiren Işık, “Fransa’ya ihracatımızda yüzde 4’lük bir artış yakaladık. Bugün incir ihracatı 70 bin ton, üretim ise 90 bin ton seviyelerine ulaştı. Bu başarı, az sayıdaki ihracatçının çabaları ile elde edildi. İklim değişikliği küresel bir sorun ve çözümü için üretici, tüccar, çengelci, ihracatçı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iş birliği yapması gerekiyor. Üzümdeki sıkıntıları çözmek amacıyla bir çalıştay düzenledik. İncir sorunlarını çözmek için de İncir Çalıştayı yapmayı planlıyoruz; tüm paydaşlarla birlikte hareket edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılı olağan mali genel kurul toplantısında konuşan Işık, “Kuru kayısıda 2000 ppm olan kükürt oranını AB standartlarına uygun şekilde 1000-1500 ppm’e düşürme konusunda çalışmalar yapılıyor. Ancak Bakanlık, Birliğimiz ve tüm paydaşlar 2000 ppm seviyesinin korunması için de gayret göstermeye devam ediyor. Kayısıda 2000 ppm’in alt limit olduğunu ve bu threshold’un altına inildiğinde kuru kayısının alacalı bir renge bürüneceği uyarısında bulunduk. Bu limitin düşmemesi gerektiğini, üniversitelerden alacağımız bilimsel raporlarla Bakanlık ile birlikte AB’ye açıklamaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türk gıda ürünlerinin tanıtımında Japonya ve Çin pazarlarında önemli adımlar atıldığına da dikkat çeken Işık, “Bu başarılı projeler, ihracatta Avrupa Birliği’ne olan bağımlılığımızı azaltmaya yardımcı oldu. Kuru incirde AB’nin payı daha önce yüzde 50’lerin üzerindeyken, şimdi yüzde 38’e düştü. Kuru üzümde 534 milyon dolar, kuru kayısıda 411 milyon dolar ve kuru incirde de 336 milyon dolar ihracat rakamına ulaştık. Önceden 1,1 milyar dolar olan rekorumuzu kırdık. Bu başarı, ihracatçılarımızın özverili çabalarıyla mümkün oldu.” dedi.

Kuru meyve sektöründe ihracatı yönlendiren kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ile ilgili teknik kurullar oluşturduklarını belirten Işık, bu ürünlerdeki sorunların çözümü için çaba sarf ettiklerini kaydetti.

“Borsalar ve odalar, üniversiteler, araştırma enstitüleri, Tarım İl ve Orman Müdürlükleri ile birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz.” diyen Işık, “Üniversiteler ve araştırma enstitüleri ile iş birliği yaparak, hem teknik hem de finansal açıdan sektörümüzün sorunlarının çözümüne yönelik proje ve araştırma geliştirme faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Ayrıca uluslararası örgütler ve Avrupa Birliği nezdinde de girişimlerde bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Nilay Elverici

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.