DOLAR 34,8525 0.08%
EURO 36,7888 0.04%
ALTIN 2.985,760,34
BITCOIN 3383768-2.46252%
Bolu
13°

AÇIK

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Karadeniz Somonu İhracatında Rekor Artış! Hangi Zorluklarla Karşılaşılıyor?

Karadeniz Somonu İhracatında Rekor Artış! Hangi Zorluklarla Karşılaşılıyor?

ABONE OL
Nisan 3, 2024 10:45
Karadeniz Somonu İhracatında Rekor Artış! Hangi Zorluklarla Karşılaşılıyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Karadeniz’den dünyaya uzanan somon ihracatı, rekor artışlar ve karşılaşılan zorluklarla dikkat çekiyor. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin değerlendirmeleriyle, somon ihracatının geleceği ve içerdiği potansiyel detayları haberimizde…

Karadeniz somonunun ihracatında rekor artış

Karadeniz bölgesi, somon ihracatında bu yılın ilk iki ayında geçen yıla göre yüzde 289’luk bir artışla dikkat çekici bir başarıya imza attı. Özellikle Doğu Karadeniz’den yapılan ihracat, 70 milyon 614 bin dolarlık döviz girdisi sağlayarak Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans sergiledi.

Uzak Doğu pazarında Karadeniz somonuna büyük ilgi

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan’a göre, Karadeniz somonu özellikle Japonya ve Uzak Doğu ülkelerinde büyük bir tercih ediliyor. Denizde 7 ay geçiren somonlar, lezzetleriyle bu pazarlarda öne çıkıyor.

İhracat rakamları ve pazar payı

Karadeniz somonunun ihracatı, miktar bazında 13 bin tonu bulurken, bu rakamların yüzde 64’ü Doğu Karadeniz Bölgesinden sağlanıyor. Gürdoğan, somon ihracatının fındık ihracatı rakamlarıyla yarıştığını ve bu gidişle fındığı sollayabileceğini belirtiyor.

İhracatın önündeki engeller

Gürdoğan, denizde yetiştirilmeyip iç bölgelerdeki baraj göllerinde yetiştirilen ve Karadeniz somonu olarak ihraç edilmeye çalışılan somonların, ihracatı olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor. Bu durumun, somon ihracatının kalitesini düşürdüğünü ve geri gönderimlere neden olduğunu ifade ediyor.

Yeni depolama sistemleri ve lisanslı depoculuk

Doğu Karadeniz Bölgesi İhracatçılar Birliği, somon ihracatının değerini artırmak için lisanslı depoculuk sisteminin kurulması gerektiğini belirtiyor. Bu sistemle, ürünlerin daha iyi koşullarda saklanması ve değerinin korunması hedefleniyor.

Somon ihracatının geleceği ve yeni sektörler

Gürdoğan, somon ihracatının geleceği için yan sanayinin geliştirilmesinin önemini vurguluyor. Somonun yarı mamül olarak işlenip ihraç edilmesi, Türkiye’nin kendi markasını oluşturması ve katma değerli ürünlerin yaratılması gerektiğini belirtiyor. Bu yeni yaklaşımlarla, Türkiye’nin somon ihracatının daha da artırılması ve yeni sektörlerin oluşturulması hedefleniyor.

radyoyanki

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.