ANKARA-BHA
Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli, İç Anadolu ile Batı Karadeniz’i birbirine bağlayarak açılışından bu yana tam 10 milyon 19 bin aracın geçişine ev sahipliği yaptı. Tünel, 8 yıl içinde akaryakıt ve zaman tasarrufu ile toplamda 2,5 milyar lira kazanç sağladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tünelin hizmete girdiği tarihten itibaren kullanılan araç sayısını paylaşarak, “Tünelle, 8 yılda, akaryakıttan ve zamandan toplamda 2,5 milyar lira tasarruf sağladık.” şeklinde konuştu.
Açıklamada, tünelin 26 Aralık 2016 tarihinde açıldığı hatırlatıldı. Uraloğlu, tünelin 8 yıldır İç Anadolu ile Batı Karadeniz arasında hızlı ve güvenli ulaşım sağladığını belirterek şu bilgileri aktardı:
“Tünel, Türkiye’de gerçekleştirilen en önemli ulaşım projelerinden biri olma özelliğine sahip. Ilgaz Dağı’nda inşa ettiğimiz çift tüplü tünel toplamda 5 bin 488 metre ve 5 bin 480 metre uzunluğundadır. Bu proje ile, daha önce 34 dakika süren 17 kilometrelik Ilgaz Dağı geçişi 5,6 kilometre kısaltılarak 8 dakikaya, 2,5 saat sürmesi beklenen Kastamonu-Çankırı arası ise 1,5 saate düşürülmüştür. Ülkemizin ulaşım ağının kritik noktalarından biri olan bu güzergah üzerinden, 2024 yılı itibarıyla 1 milyon 473 bin, açılışından bugüne ise 10 milyon 19 bin araç geçiş yaptı.”
Uraloğlu, kış aylarında sıkça gündeme gelen trafik kazaları ile bilinen 1875 metre yüksekliğindeki Ilgaz Dağı’nın, tünel ile birlikte sürücüler için korkulu bir rüya olmaktan kurtulduğunu ifade etti. Tünelin devreye girmesi ile birlikte, bu güzergahta yaşanan zorlukların sona erdiğine dikkat çekti.
Uraloğlu, eski yol kotunun 1850 metre iken 1390 metreye indirilmesiyle yüksek standartlarda ve güvenli bir ulaşım imkanı sağladıklarını kaydetti.
Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli ile çevreye verilen zararları göz önünde bulundurarak karbon emisyonunu 37 bin ton azalttıklarını belirten Uraloğlu, “Tünelle, 8 yılda, akaryakıt ve zamandan toplamda 2,5 milyar lira tasarruf sağladık.” diyerek açıklamalarını tamamladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.