Türkiye genelinde, Batı Karadeniz’den başlayarak iç sularda av yasağı dönemi 1 Nisan’da başlıyor. Bu kararın amacı, su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanmasıdır. İl Tarım ve Orman Müdürü, bu önlemin göl, gölet, baraj gölleri, akarsu, çay ve dere gibi tüm iç sularda uygulanacağını duyurdu.
Artan nüfus ve ihtiyaçlar, doğal kaynakların ve balık stoklarının üzerinde baskı oluşturuyor. Bu sebeple sürdürülebilir avcılığı ve ekosistemi korumanın, her balığa en az bir kere üreme hakkı tanıyarak mümkün olabileceğini belirten il müdürü, av yasağının ekosistemin sağlıklı devamı için kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Su ürünleri av yasağının denetimi, il ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri, emniyet, jandarma ve belediye zabıtaları tarafından gerçekleştirilecek. Hem ticari hem de amatör avcıların, su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirliği adına bu yasaklara uyması önem taşıyor.
Yasak öncesinde, iç sularda avlanan balıkların stok tespitinin yapılması gerekiyor. İl Müdürü Sağlam, av yasağının başlamasıyla birlikte balıkçıların kayıklarını karaya çekmeleri ve av araç gereçlerini kaldırmaları gerektiğini hatırlattı. Yasaktan önce avlanan balıkların ilgili tarım ve orman müdürlüklerine bildirilmesi ve stok tespiti yapılması zorunlu hale getirildi.
Yasak dönemi boyunca, balıkçı teknelerinin iç sulara açılması ve av araç gereçlerinin bulundurulması yasaktır. Stok tespiti yapılan balıkların ‘stok tespit belgesi’ ile satışı yapılabilir ve bu işlemler en geç 7 gün içinde tamamlanmalıdır.
Denetimlerin çok yönüyle yapılacağını belirten Sağlam, yasak döneminde avcılık yapanların ihbar edilmesi gerektiğini vurguladı. Yasak ve sınırlamalara uymayanlar hakkında ‘Su Ürünleri Kanunu’ gereğince idari para cezası uygulanacak. Bu süreçte, kurallara dikkat edilmesi, sürdürülebilir balıkçılık ve ekosistemin korunması açısından hayati önem taşıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.