Batı Avustralya çölünde bulunan Murchison Geniş Alan Dizisi (MWA) radyo teleskobu, birkaç yıl önce Dünya’dan yaklaşık 4.000 ışık yılı mesafede alışılmadık bir radyo sinyali keşfetti.
Sinyal, bir pulsar gibi yanıp sönme özelliği gösteriyordu; ancak, darbeler arasında geçen süre çok daha uzundu ve her bir darbe de daha uzun bir süre devam ediyordu.
GİZEMLİ SİNYALLERİN KAYNAĞI
Gökbilimciler, daha sonra 15.000 ışık yılı uzaklıkta benzeri bir sinyal buldu. En son olarak ise yaklaşık 5.000 ışık yılı mesafede üçüncü bir sinyal tespit edildi. Bu son sinyal, her 2,9 saatte bir 30 ila 60 saniye süren parlak flaşlar yayıyordu.
Araştırmacılar, bu sinyallerin kaynağının, ikili bir yıldız sistemi içindeki beyaz cüce pulsar olabileceği üzerinde duruyor. Bu tür pulsarların evrende oldukça ender bulunduğu düşünülüyor.
BEYAZ CÜCE PULSAR NEDİR
Beyaz cüce pulsar, ölü bir yıldızın kalıntısı olan beyaz cüce ile küçük bir kırmızı cüce yıldızın birleşimiyle oluşan bir sistemdir.
Bu iki yıldız, birbirine oldukça yakın bir yörüngede dönerek, beyaz cücenin kırmızı cüceden madde çekmesine neden olur. Bu süreç, beyaz cücenin kutuplarından radyo dalgaları yaymasına yol açar.
DAHA FAZLA ARAŞTIRMA GEREKİYOR
Gizemli sinyallerin kaynağını doğrulamak amacıyla daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Gök bilimciler, beyaz cüce pulsarın varlığını kanıtlamak için hem radyo hem de morötesi dalga boylarında daha fazla gözlem yapmayı planlıyorlar.
Eğer bu doğrulama gerçekleştirilirse, GLEAM-X J0704-37 ismiyle anılan bu kaynak, Samanyolu Galaksisi’ndeki en nadir yıldız türlerinden biri olarak kayıtlara geçecek.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.