ANKARA-BHA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düzenlenen törende önemli açıklamalarda bulundu. Açılışı yapılacak olan 564 tesisin ülkeye ve millete hayırlar getirmesini ümit ettiğini belirtti. Törende konuşan Erdoğan, “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzce inşası tamamlanan bu tesislerin toplu açılışını yapmanın heyecanını yaşıyoruz,” dedi.
Erdoğan, 77 şehrin projeleri arasında yer alan 564 yeni tesisin tanıtımını yaptı. Bu tesislerin arasında 8 baraj, 48 gölet, 1 yeraltı barajı, 115 sulama tesisi, 26 içme suyu tesisi, 1 hidroelektrik santrali, 15 arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmeti ile 350 taşkın kontrol tesisi yer alıyor. Toplam yatırım bedeli ise 98 milyar lira olarak açıkladı. Bu projelerle, su depolama kapasitesinin 185 milyon metreküpe çıkarıldığını ifade etti. Ayrıca 1 milyon 147 bin dekarlık tarım arazisinin sulamaya açıldığını kaydetti.
Erdoğan, bu yatırımların yılda 222 milyon metreküp içme suyu sağlaması ve günlük 420 bin metreküp içme suyu arıtma kapasitesi eklemesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Bunun yanında, 484 yerleşim yerinin ve 348 bin dekarlık arazinin taşkın zararlarından korunacağını, 128 milyon kilovatsaat hidroelektrik enerji üretimi yapılacağını da sözlerine ekledi. Ayrıca 3 milyon 54 bin dekar alanın da tesciline gidileceği belirtildi.
Su, hem inanç hem tarih hem de kültürel miras açısından Türkiye için kritik bir yer tutmakta. Erdoğan, geçmişte kurduğumuz medeniyetlerin su kaynaklarıyla beslenmiş olduğunu ifade ederek, su yollarının bakım ve inşası için tarihi su vakıflarının kurulduğunu hatırlattı. Geleneksel sanatlarımızda su motiflerinin öne çıktığını da dile getirdi.
Stratejik bir kaynak olan suyun, tarım, enerji ve ulaşım gibi sektörlerdeki önemli rolüne dikkat çekerek, dünya genelinde suyun %97.5’inin tuzlu sulardan oluştuğunu ve kullanılabilir tatlı su miktarının da son derece sınırlı olduğunu vurguladı. Özellikle ülkemizde suyun sınırsız bir kaynak olarak algılanmasının son derece yanlış bir bakış açısı olduğunu belirtti ve suyun giderek azalan ve tükenen bir kaynak haline geldiğini hatırlattı.
Temiz su kaynaklarına erişimin hayati bir meseleyi oluşturduğunu vurgulayan Erdoğan, su konusunda yaşanacak en küçük olumsuz gelişmenin geri dönüşü olmayacak sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. İklim kriziyle mücadelede Türkiye’nin öncü bir rol üstlendiğini ve toplumsal farkındalığı artırmak için çeşitli projeler geliştirdiklerini aktardı. “Sıfır atık projemizle israfı önlemeyi hedefliyoruz,” dedi.
Son olarak, “Su yoksa tarım yok, gıda yok” sözleriyle suyun yaşam için ne denli kritik olduğuna dikkat çekti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.