DOLAR 35,6115 0.08%
EURO 37,0349 -0.2%
ALTIN 3.117,450,59
BITCOIN 36470950.94648%
Bolu

PARÇALI BULUTLU

13:20

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Artvin’deki Heyelan Faciasında Can Kaybı Yaşandı

Artvin’deki Heyelan Faciasında Can Kaybı Yaşandı

ABONE OL
Aralık 10, 2024 11:07
Artvin’deki Heyelan Faciasında Can Kaybı Yaşandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

RABİA ŞAHİN/ANKARA-BHA

Birlik Haber Ajansı (BHA) Genel Müdürü Gazeteci Muhammet Kaçar, Çay TV’de yayımlanan ‘’Başkent’ten Karadeniz Gündemi’’ programında Artvin’de meydana gelen heyelan faciasını ele aldı.

Programa katılan Afet ve Acil Durum (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar ile Jeofizik Yüksek Mühendisi Dr. Süleyman Basa, heyelan sonrası yaşananları ve kurtarma çalışmalarını değerlendirdi.

Artvin’in Arhavi ilçesinde, Karadeniz Sahil Yolu’nda yaşamını yitiren dört Giresunlu gencin cansız bedenlerine ulaşıldığı ve kurtarma çalışmalarının sona erdiği bildirildi.

AFAD’ın kurtarma çalışmaları

Programa telefonla bağlanan Prof. Dr. Orhan Tatar, öncelikle başsağlığı dileyerek konuşmasına başladı. Tatar, heyelan sonrası Jandarma, Valilik ve AFAD’ın iş birliği içinde araçların durumu hakkında yaptıkları araştırmalara değindi.

Tatar, “Yolun açılabilmesi için heyelan malzemesinin kaldırılması bekleniyordu. Buruk bir sevinç yaşıyoruz, keşke vatandaşlarımız hayatta olsaydı… Bilimden faydalanarak kısa sürede tespitler yaptık.” dedi.

Hayatını kaybeden vatandaşlarla ilgili olarak yürütülen kurtarma süreçlerinden bahseden Tatar, bu çalışmalara katkı sağlayan tüm kurumlara teşekkür etti. Ayrıca, vatandaşlara heyelan öncesi gözlemlenen belirtiler hakkında ihbarda bulunmalarının önemine dikkat çekti.

Tatar, “Türkiye’de risk azaltmayı öncelikli bir mesele haline getirmeliyiz. Karadeniz’in kendine has yapısına yönelik sel, taşkın ve çığ konularında farkındalığımızı artırmalıyız. Tehlikenin bilincindeyseniz, gereken önlemleri alabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

‘’Doğa kendisine uymayanı affetmez’’

Arama çalışmalarında uygulanan manyetik arama yöntemleri hakkında bilgi veren Jeofizik Yüksek Mühendisi Dr. Süleyman Basa, “Karadeniz’de zorlu bir doğada yaşıyoruz. Doğanın normal akışını etkilediğimizde bu tür olaylarla karşılaşabiliyoruz. Suya doyan kayma yüzeyleri, riski artırmaktadır. Ancak, kökleri sağlam ağaçlar gibi destekleyici önlemler almak da mümkündür.” şeklinde görüşlerini paylaştı.

Nilay Elverici

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.