RABİA ŞAHİN / ANKARA-BHA
Ankara Büyükşehir Belediyesi, tarihi Ankara Kalesi surlarında kapsamlı bir restorasyon çalışması başlattı.
Bu projeyle ilgili olarak, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş ve Gebze Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Ferit Çakır yetkililer açıklamalarda bulundu.
(BHA Genel Yayın Yönetmeni Orhan Kemal Erkılıç, Ankara Kalesi’ndeki süreci değerlendirdi)
ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, Ankara Kalesi’nin sur duvarlarıyla ilgili uzun süredir yaşanan sorunlara dikkat çekti. Ödemiş, “Geçmiş dönemde Kale Meydanı’ndaki düzenlemeler sırasında, Kale’nin topuğu olarak adlandırdığımız kaya kısmında ağır kırıcı makinelerin kullanılması nedeniyle tahribat giderek artmıştır. Daha sonraki aşamada, sur terasına atılan beton da sorunları derinleştirmiştir. Bunun sonucunda nemlenme ve harç dolgu malzemelerinin erimesi gibi sorunlarla birlikte çatlaklar büyümeye başlamıştır” ifadelerini kullandı.
Ankara Kalesi’nin önemli bir simge yapı olduğunu vurgulayan Ödemiş, kamuoyunun bu konuda gösterdiği duyarlılığa da değindi. Kendisi, “Ancak Ankara Kalesi’nin mülkiyeti ve sorumluluğu daha önce bizim üzerimizde değildi. Sayın Başkanımızın girişimleri sonucunda 2023 yılında Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden bu yapının 2 yıllığına tahsisini aldık. Daha sonra, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığımız protokol doğrultusunda kalenin onarım çalışmalarını üstlendik. Bu proje, Ankara Anıtlar Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile işbirliği içinde sürüyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Ankara Kalesi’nin tüm surlarına bakım çalışması…
Ödemiş, restorasyon çalışmalarının 2025 yılı Mart ayında tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti. Titiz bir çalışma yürütüldüğünü dile getiren Ödemiş, “Sadece sur duvarlarındaki çatlaklar üzerinde değil, kalenin batı kısmındaki surlarda da bilimsel restorasyon çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Gözle görülmeyen çatlak olmayan diğer surların onarımlarını da yapıyoruz. Ayrıca, tarihi saat kulesinin aslına uygun restorasyonunu da gerçekleştiriyoruz. Amacımız, Ankara’nın kültür turizminin en önemli yapılarından biri olan Ankara Kalesi’ndeki uzun süredir devam eden sorunlara bilimsel çözümler üreterek kaleyi geleceğe taşımak ve Ankara’nın kültürel değerlerini yaşatmaktır” dedi.
Çalışmalar hakkında teknik bilgiler veren Gebze Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Ferit Çakır da yürütülen restorasyon projelerine dair detayları paylaştı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.