ANKARA / BHA
“AMAÇ KÜLTÜR TURİZMİ KAPSAMINDA 80 İLİ ANKARA’YA DOĞRU HAREKETE GEÇİRMEK”
Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, 2025 yılı itibarıyla Cumhuriyet Turları çerçevesinde 80 ili Ankara’ya yönlendirmeye yönelik haklı bir hedef belirlediklerini açıkladı. Yılmaz, “Ankara’ya gelmek demek Cumhuriyet’le barış içinde olmak demektir. Anadolu’daki tüm öğrencilerin ‘Atatürk’ü ve Cumhuriyet’i hissetmesi için Ankara’ya seyahat etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Bilkent Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde düzenlenen 13. Bilkent Turizm Forumu’nda önemli açıklamalarda bulundu.
“Bir Barış Gücü Olarak Turizm” temasının işlendiği forumda, Yılmaz Ankara’nın tarihi ve kültürel değerlerini Paris örneği üzerinden değerlendirdi. Yılmaz, “Ankara’ya yönelik yapılan eleştirilerden biri ‘Denizsiz Ankara’ söylemidir. Oysa Fransa’nın başkenti Paris’te de deniz yok. Ancak Paris her yıl turist akınına uğruyor. Geçen yıl sadece Eyfel Kulesi’ni 6,3 milyon kişi ziyaret etti. Paris, bu simgesiyle dünya genelinden ziyaretçi çekiyor” ifadelerini kullandı.
81 İLE CUMHURİYET TURLARI’NIN ÖNEMİ ANLATILACAK
Yılmaz, Cumhuriyet Turları projesinin detaylarını paylaşarak, “Ankara; 23 üniversitesi, 50 bin doktoralı bireyi, 400 bin üniversite öğrencisi ve düşük üniversiteli nüfusu ile güçlü bir kent. Bu nedenle, 2025 yılında 80 ili Ankara’ya yönlendirmeyi hedefliyoruz. Ankara’ya seyahat, Cumhuriyet’le barış içinde olmanın bir sembolüdür. Belediye Başkanı Mansur Yavaş da bu konuda önemli bir irade gösteriyor. 81 ildeki tüm belediyelere yazılar göndererek Cumhuriyet Turları’nın önemini aktaracağız” dedi.
“TURİSTİK, KÜLTÜREL VE KİŞİSEL AMAÇLARLA DA GELMELİLER”
Ankara’nın turizm verilerini paylaşan Yılmaz, şunları kaydetti: “Ankara, 500’ün üzerinde turizm tesisi, 30 bin oda ve 60 bin yatak kapasitesiyle hizmet vermektedir. Fakat geçen yıl doluluk oranı sadece yüzde 42,8 ile sınırlı kaldı. Yerli ziyaretçiler toplamda 4,9 milyon geceleme, yabancı misafirlerimiz ise 1,1 milyon geceleme yaptı. Üstelik, yaklaşık 500 bin yabancı misafirin ortalama konaklama süresi sadece 2,2 gün. Bu süre zarfında şehrin tüm güzelliklerini keşfetmemiz zor. Misafirlerin Ankara’ya yalnızca bürokratik işler için değil, aynı zamanda turistik, kültürel ve kişisel amaçlarla gelmesini sağlamalıyız. Şehrimiz sağlık turizmi açısından da önemli bir merkez haline gelmiştir. 2024’ün ilk yarısında müze ziyaretçi sayısı 4,3 milyon olarak kaydedildi. Bu da Ankara’nın müzecilik alanındaki kültürel derinliğini gösteriyor. Yeni müzeler açmalı ve mevcut olanların olanaklarını iyileştirmeliyiz. Gordion Antik Kenti ve Aslanhane Camii UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alırken, Hacı Bayram Camii ve Beypazarı Tarihi Kenti de geçici liste kapsamındadır. Ankara’da toplamda 2 bin 200’ün üzerinde tescilli kültürel miras bulunmaktadır.”
“ANKARA, TÜRKİYE TURİZMİNDE YÜKSELEN YILDIZ OLMAYA ADAY”
Tarihi, kültürel ve doğal değerleri koruyarak modern turizm anlayışını hayata geçirmenin önemine değinen Yılmaz, “Ankara, sadece Cumhuriyetimizin başkenti değil, aynı zamanda Türkiye’nin turizmde yükselen yıldızı olmaya da aday. Hep birlikte bu hedef doğrultusunda çaba sarf edeceğimize
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.