Gitarın kökeni Türkiye’de olduğu iddia ediliyor
Ankara – BHABugün Anadolu’nun önemli medeniyetlerinden biri olan Hititler, tarihin ilk barış anlaşması olan Kadeş Anlaşması ile Mısırlılarla bir barış anlaşması yaparak tarihe yön veren bir medeniyettir. Çorum’un Alaca ilçesi ve Alacahöyük Beldesi’nde bulunan Alacahöyük Ören Yeri, Hititler için önemli bir kültür ve sanat merkezi olarak kabul edilmektedir. 1935 yılında başlayan kazı çalışmalarında, 4 farklı uygarlığın varlığı ortaya çıkarılmıştır.
Alacahöyük’teki kazılar sonucunda ortaya çıkan uygarlık katları şunlardır: Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu-Osmanlı dönemleri için Alacahöyük 1. uygarlık katı; Eski Tunç Çağı için Alacahöyük 2. uygarlık katı; Geç Kalkolitik Çağ yani ana toprak üzerine kurulmuş ilk uygarlığı gösteren Alacahöyük 3. uygarlık katı; ve Alacahöyük 4. uygarlık katı.
Alacahöyük ziyaretçilerini binlerce yıllık konukseverlikle karşılayan anıtsal sfenksler, kalker temel üzerine andezit bloklarla inşa edilmişlerdir. Sfenksli Kapının iki yanındaki söve blokları sfenks görünümünde yontulmuştur. Sfenkslerin yer aldığı bu iki kulenin iç ve dış yüzleri kabartmalı taş oyma resimlerle süslenmiştir. Mevcut kazılar Cumhuriyet döneminden buyana devam etmektedir ve hala 400 yıl sürebileceği söyleniyor.
Bu kazılar sırasında Alacahöyük’te bulunan kabartma resimler arasında, birinde dikkat çeken 6 telli bir çalgı görülüyor. Bu kabartma resim, yapıldığı tarih olan 13. yüzyıldan itibaren gitarı temsil ettiği düşünülmektedir. Bu da bize şunu gösteriyor: Gitarın kökeni İspanya değil Anadolu’dur, özellikle Alacahöyük ve Çorum bölgesidir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.