ADANA – BHA
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025-2027 yılları arasında bitkisel üretime yönelik yapılacak tarımsal desteklemeleri Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Bu gelişme, çiftçilerin önümüzdeki yıllardaki üretim süreçlerine ışık tutacak.
Tarımsal Desteklemelerin Amacı
Yayımlanan karara göre, tarımsal üretim ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğini sağlamak, üretim planlamasına katkı sunmak, verim ve kaliteyi artırmak ile çevreci yaklaşımların benimsenip uygulanmasını teşvik etmek amaçlanıyor. Ayrıca, uygulanan politikaların etkinliğinin artırılması hedefleniyor.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, desteklemelerin ilk kez üretim öncesinde açıklandığını vurgulayarak, "Ülke ihtiyacının yurtiçi üretimle karşılanabilmesi için verim ve kalitenin artırılması gerekmektedir. Üretim sürecinde yaşanan maliyet artışları ve fiyat istikrarsızlıkları gibi olumsuz koşullardan üreticileri koruma hedefindeyiz." dedi. Kökçüoğlu, önceki yıllarda uygulanan destekleme programlarının daha etkili bir yapıya kavuşturulması adına, 2025-2027 yılları için yeni bir üç yıllık destekleme programı hazırlandığını belirtti. Bu programda destekler, daha sade ve etkin halde sunulacak, böylece üreticilerin gelecek yıllara dair öngörüleri artırılacak. Destekleme tutarları her yıl yeniden belirlenecek.
Destekleme Programının Detayları
Kökçüoğlu, yardımların üç ana başlıkta toplandığını kaydetti: temel destekler, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri. Temel desteklerin, üretim maliyetine göre ürün kategorilerine ayrıldığını ifade eden Kökçüoğlu, "2025 yılı için destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak belirlenmiştir. Temel destek ile tüm ürünler için mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacaktır. Örneğin, 2. kategoride yer alan arpa ve buğday üreten çiftçilerin dekara alacağı destek 317,2 TL olacaktır." dedi.
Planlı Üretim Desteği kapsamında, Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri gibi ürünler ile planlamaya dahil edilecektir. Bu ürünleri havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ek olarak destek ödemesi yapılacaktır. Üretimi Geliştirme Destekleri ise verim ve kaliteyi artırmayı amaçlayarak, sertifikalı tohum ve fidan kullanımı, organik tarım, iyi tarım uygulamaları ve katı organik-organomineral gübre gibi alanlarda destek sunmaya devam edecektir.
Bilgi Alımında Kolaylık
İl Müdürü Kökçüoğlu, yeni destekleme modeli hakkında üreticilerin il müdürlüğünden veya ilçe müdürlüklerinden detaylı bilgi alabileceklerini belirtti. Ayrıca, 1 Eylül’de başlayıp 31 Aralık 2024’te sona erecek olan Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularının tüm üreticiler tarafından zamanında yapılması gerektiğini sözlerine ekleyerek, desteklerin tüm çiftçilere hayırlı olmasını diledi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.